Meerdijk calling...

Deze oud-soapies staan open voor een GTST comeback

15 november 2019 18:08 | soap | Door Jef Willemsen

© ANP

GTST verwelkomt binnenkort Cas Jansen en Wilbert Gieske, maar de makers zitten achter meer voormalige castleden aan. We nemen vijf potentiele comeback kanshebbers door.

In RTL Boulevard werd duidelijk dat er meer oud-acteurs gepolst worden. Deze vijf hebben al aangegeven open te staan voor een retourtje Meerdijk.

Katja Schuurman

Tussen 1995 en 1999 was Katja Schuurman voor GTST wat Pamela Anderson voor Baywatch was. Haar personage Jessica Harmsen vertrok ondanks haar populariteit uit de serie… op de motor van haar vriendje Julian, gespeeld door de terugkerende Cas Jansen. Julian zal op z’n minst uitleggen wat er van Jessica geworden is, maar nu Katja sinds 2018 bij RTL 4 werkt en ook meer acteerwerk ambieert zou ze maar zo weer van de partij kunnen zijn. In 2014 gaf Schuurman al aan dat de makers mogen bellen: "Er zijn mensen die nog steeds zeggen: hé Jessica, terwijl het twintig jaar geleden is. Als dat een heel grappig gastrolletje is zou ik dat best willen doen."

Wim Zomer

Met het vertrek van Bartho Braat verloor GTST in 2016 een belangrijk archetype. Zijn personage Jef Alberts was jarenlang een vertrouwd, warm vaderfiguur die als haven in de storm diende voor veel personages. Voordat Jef in die rol groeide, was daar tussen 1990 en 1999 de jongerenwerker Daniël Daniël gespeeld door Wim Zomer. Hij zag alle jonkies van toen, van Janine tot Rik en Linda, opgroeien. In 2018 liet Zomer aan Boulevard weten dat hij met warme gevoelens terugdenkt aan zijn decennium in Meerdijk. Of hij het tempo van de soap nog aankan betwijfelt 'ie, maar: "Ik wil best nog een keer langslopen of in een restaurantje zitten in Meerdijk, maar dan wel zonder tekst haha."

Bruni Heinke

Bruni Heinke nam in 1991 de rol van Helen Helmink over van Marlous Fluitsma. Tot 1997 werd de goedaardige lerares Nederlands belaagd door psychopaten, echtgenoten die haar wilden vergiftigen en aartsrivaal Martine Hafkamp. Daarna was de koek op, maar dik 20 jaar na dato is de inmiddels 79 jarige Bruni nog klaar om bij te springen als ze haar vragen: "Ik heb de soapschrijvers brieven geschreven waarin ik hen vroeg of ze de rol van Helen Helmink nieuw leven wilden inblazen. Maar wat denk je? Ik kreeg bericht dat ze niet geïnteresseerd zijn! En dat, terwijl collega’s die ook niet meer zo piepjong zijn de ene na de andere rol krijgen in de serie. Willeke Alberti, Joke Bruijs, noem maar op. En zij zijn niet eens echte acteurs. Ik denk dan: waarom zou ik niet terug kunnen komen?"

Robin Martens

In 2017 besloten de schrijvers een hele andere kant op te gaan en dat betekende einde soap voor Robin Martens en haar personage Rikki de Jong. Robin heeft er geen geheim van gemaakt dat ze niet vrijwillig vertrok. Nu de makers in het jubileumjaar doelbewust inzetten op de terugkeer van bekende gezichten, staat weinig een bezoek aan Meerdijk in de weg. Al was het maar om de kijkers er aan te herinneren dat Rik maar liefst drie kleinkinderen heeft. Voor Martens zou een rentree in Meerdijk ook positieve PR opleveren, absoluut geen overbodige luxe gezien haar recente daden. In het verleden heeft GTST al bewezen fouten van acteurs te vergeven toen de voor drugsverslaving ontslagen Ferry Doedens weer aan de slag mocht.

Aukje van Ginneken

In 1999 was Aukje amper 16 toen ze gestalte gaf aan Charlie Fischer. Na vier jaar werd de druk van de roem en het gemis van een normaal tienerleven haar teveel, ze verliet de serie en haar rol werd overgenomen door Lieke van Lexmond die Charlie bij haar vertrek in 2012 naar de Antillen liet verhuizen met zoontje Valentijn. Eind 2018 liet Aukje aan RTL Boulevard weten dat ze best te porren is voor een nieuw soapavontuur: “hoe overweldigend ik het destijds ook vond, ik zou toch ‘ja’ zeggen wanneer ze vragen of ik voor een bepaalde tijd terug wil komen. Nu ben ik volwassen en kan ik er echt van genieten." Inmiddels loopt haar tienerzoon Valentijn rond in Meerdijk en kan hij ondanks de begeleiding van opa Ludo vast wel wat moederliefde gebruiken.

Meer over