Spoilers!

Komende week in GTST: Bankaire brandhaarden en doorgesnoven dramaqueens

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing die tot zijn verbijstering ontdekte dat zijn zakelijke rekening was leeggeplunderd, een gevolg van de pasjesfraude die Lana en zijn halfzus Jojo pleegden.

Ezeltje strekje

Bing doet direct aangifte doen bij de politie en neemt geen genoegen met een simpele medewerker, hij wil dat hoofdinspecteur Baydar zich met de zaak bemoeit. Aysen heeft het echter druk genoeg met het onderzoek naar het kroonluchterdrama tijdens de bruiloft van Sjors en Amir. Ze besluit toch tijd te maken en komt al snel tot de conclusie dat Bing slachtoffer is van geldezelen, waarbij criminelen andermans rekening gebruiken om buitenlands geld wit te wassen. Al snel ontdekt ze aanknopingspunten naar criminelen en een Amerikaans bedrijf.

Bing is opgelucht: hij is hier voor verzekerd en kan de schade verhalen, maar dan komt hij voor een pijnlijke verrassing te staan. Hij mag dan wel slachtoffer zijn, de rekening staat op zijn naam en dat maakt hem voor de wet medeplichtig aan fraude. Bing moet daarom op het bureau blijven terwijl het onderzoek loopt. De zaken gaan van kwaad tot erger als de politie een inval doet bij Boks en uit voorzorg alle rekeningen bevriest en de administratie vordert. Nina kan niets anders doen dan alle vestigingen per direct sluiten en machteloos toezien hoe het bedrijf van haar man langzaam stuk gaat. Ondertussen krijgt Bing op het bureau weer te kampen met zijn claustrofobie en moet ze haar best doen hem kalm te houden en hoop te geven. Maar het ziet er niet goed uit.

Daans kinnesinne

Daan krijgt het fraude onderzoek onder zijn hoede, maar gebruikt die verantwoordelijkheid voor hele andere doeleinden. Hij besluit zijn halfbroer Rik door de mangel te halen en hem mee te nemen naar het bureau voor verhoor. Rik werkt als freelancer voor Boks en volgens Daan hebben oud-bajesklanten als hij altijd wel behoefte aan snelle centjes, zeker als ze schulden hebben zoals Rik na zijn recente revalidatie in Oxford. Als het verhoor niks oplevert, besluit Daan op eigen houtje een huiszoeking te doen waarbij hij onnodig grof te werk gaat. Hij vertrapt zelfs moedwillig een foto van Rik en zijn moeder Maria. Als Aysen hier van hoort, is de maat vol: ze haalt hem van de zaak af en wil weten wat hij nou precies tegen Rik heeft. Daan zwijgt tegen zijn vriendin, maar dat er meer achter zijn gedrag zit is duidelijk.

Jojo's gewetensnood

Terwijl de bankfraude het leven van hun vrienden en familie op de kop zet, houden Jojo en Lana hun mond. Lana heeft daar een stuk minder moeite mee dan Jojo die meerdere malen met de gedachte speelt zichzelf aan te geven. Toch besluit ze in te gaan op Lana’s impulsplan om weg te vluchten uit Meerdijk. Maar als ze eenmaal bepakt en bezakt klaarstaan voor vertrek, komt Jojo toch tot inkeer: ze kan het niet maken. Lana is het daar mee eens, maar eist wel dat haar vriendin zwijgt: iedereen weet dat Bing en Rik onschuldig zijn, dus als ze niks zeggen dan waait het vanzelf wel over. Lana kan daar prima mee leven, maar aan Jojo knaagt het. Zeker als ze bij haar broer op bezoek gaat in de cel en met eigen ogen ziet hoe zwaar hij het heeft. Aan het eind van de week gaat ze daarom stilletjes naar het bureau om een volledige verklaring af te leggen.

Linda's koude oorlog

Linda gaat ook deze week onverminderd door met haar pogingen Shanti weg te pesten. Ze stelt onredelijke huisregels op, gooit eten weg en jaagt zelfs haar vriendinnen de deur uit.  Als Anton terugkeert uit Afrika wordt de sfeer er niet beter op. Linda kan het niet aanzien hoe het stel de hele dag flirt en kirrend onder de douche gaat. Daar weet ze wel wat op: Anton is allergisch voor honden, dus biedt ze aan om te zorgen voor de hond van een vriendin die op vakantie is. Desondanks heeft ze wat afleiding nodig en zoekt ze haar heil in de cocaine. Ze gaat wederom langs bij Billy de Palma voor haar fix. De Palma waarschuwt voor de vorm dat het spul verslavend kan werken, maar Linda verzekert dat er niets aan de hand is. Als Linda eenmaal thuis naar buiten loopt om een snuif te nemen, laat ze de deur open waardoor de hond wegloopt. Doorgesnoven en in paniek valt ze uit tegen Anton en Shanti: de dierenbeulen hebben het beestje wat aangedaan.

Baby op bestelling

Anton is ook niet blij als hij ontdekt dat Tiffy in zijn afwezigheid uit Meerdijk is vertrokken. Als hij contact opneemt met zijn dochter, blijkt dat ze in Australie zit. Anton eist van Lucas en Flo dat ze hun best doen om haar terug te halen, zeker omdat hij vindt dat hun gepush om een baby te baren haar heeft weggejaagd. De mannen vinden het allemaal heel naar, maar zien het toch echt anders. Flo baalt er vooral van dat zijn kinderwens nog altijd niet vervuld is. Lucas stelt adoptie voor, maar daar voelt Flo ondanks zijn voorliefde voor duurzame recycling weinig voor. Daarom besluiten ze commerciele kanalen te onderzoeken en al snel zijn ze dolblij als ze het bestaan van een babyfabriek in India ontdekken. Op bestelling levert die organisatie een kind met een draagmoeder naar keuze. Flo boekt direct tickets naar India, al lijkt Lucas toch wat bedenkingen te krijgen als hij realiseert dat het feitelijk een legbatterij is.

Billy's bod

Billy de Palma weet Ludo wederom te verleiden met een zakendeal. Ze heeft een uiterst gewild schilderij uit een exclusieve privécollectie in de aanbieding dat Ludo mag veilen, mits ze het openingsgala van zijn nieuwe veilinghuis mag organiseren. Ludo wil er in eerste instantie uiteraard niets van weten, maar Billy laat het nieuws over de veiling lekken en al snel krijgt Ludo zulke lucratieve biedingen van potentiele kopers dat hij toehapt. Billy verheugt zich op het feestje en belooft de rumba, de beste champagne en lekkere kroketten, kaviaar is immers zó 2018.

Janine kiest voor zichzelf

De situatie rond Billy is een welkome afleiding voor de situatie thuis. Ludo kan niets doen voor Bing, zijn dochter is radeloos en Janine bivakkeert nog altijd op de logeerkamer omdat ze zich ondanks zijn beste pogingen er te zijn toch nog niet gehoord voelt. Therapeut Rob doet er deze week nog een schepje bovenop door Janine er van te overtuigen dat ze zich niet langer moet wegcijferen in crisissituaties. Juist dan moet ze voor zichzelf opkomen en eisen dat er aandacht voor haar is. Dat leidt tot slaande ruzie tussen haar en Ludo en Nina die zich zorgen maken om haar gedrag. Ludo besluit Rob op te zoeken en te eisen dat de therapie onmiddellijk stopt, maar daar heeft hij weinig boodschap aan.

Romy's stokerijtjes

Vlak voor de Pasen worden Sjors en Romy ontslagen uit het ziekenhuis. Ze trekken in bij Amir in zijn verbouwde garagewoning waar de geniepige Romy al snel begint te stoken. Zo herinnert ze zich “opeens” weer dat ze met Amir gezoend heeft in Lapland. De zoen stelde niets voor, maar Amir had Sjors er zo vlak voor het huwelijk niet over verteld omdat ze al genoeg aan haar hoofd had. Romy maakt hier handig gebruik van door er over te beginnen net voordat Sjors binnenkomt. Sjors vangt daardoor een flard van het gesprek op en wil uiteraard weten wat er speelt. Romy biecht uiteindelijk op dat er gezoend is en Sjors is verre van blij. Wat haar vooral steekt is dat ze het van Romy moet horen en niet van haar eigen man. Ze stormt boos weg en ook Amir is ontdaan. Maar aan het eind van de week hebben de twee echtelieden alles uitgepraat.

Op Koningsdag halen Sjors en Amir met veel moeite hun huisgast over ook mee te gaan naar een oranjefeest in de Koning. Eenmaal daar weet Romy hen dankzij Rover te verrassen met een speciaal verzoeknummertje: het lied dat het paar had gepland voor hun openingsdans die er niet van kwam na het kroonluchterdrama. Sjors en Amir zijn blij verrast en dankbaar, maar de grillige Romy reageert ineens afstandelijk en rolt weg richting wc. Sjors besluit toch even achter haar aan te gaan en ziet van een afstandje hoe die zo lieve, zachte Romy een groepje dronken jongeren afbekt… om vervolgens wederom op te staan uit haar stoel.

En verder: Rover weigert Judy Garland te draaien, Billy wedt op kamelen in Dubai en Nina's blik staat de hele week op standje permanente verbijstering.

Meer over:

Reageren