Spoilers!

Komende week in GTST: Hardvochtige huwelijksheisa en de martelmarathon

8 April 2021 19:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Marwan die ontdekt dat Demi hun baby toch wil houden.

Demi’s baaldag

Demi is eerlijk: het liefst zou ze inderdaad samen met Marwan voor Tom zorgen. Maar Marwan kan die naam niet eens over zijn lippen krijgen. Het idee dat ie toch weer met zijn zoon geconfronteerd gaat worden zorgt dat hij het op een zuipen zet.

Marwan maakt in een dronken bui een Flekslove profiel aan en heeft een wilde nacht waar de foto’s van op Smoellaria verschijnen. De volgende ochtend is hij zo brak dat ‘ie niet op het werk verschijnt, tot irritatie van Ilyas die zijn broer tot verantwoording roept.

Maar Marwan veroordeelt zichzelf al: hij weet dat ie een egoïst, een loser en een teleurstelling is. Als Ilyas de reden hoort voor zijn drankgelag en zelfveroordeling, draait hij bij. Hoe lullig ook, niemand heeft er iets aan als Marwan ‘ja’ zegt tegen een kind als hij er niet klaar voor is.

Bings beurse been

Bing traint nog volop voor de Meerdijk-loop en voelt zich gesteund door zijn omgeving. De kinderen hebben samen met Jojo en Ilyas een speciaal schema gemaakt. Ze nemen klusjes en taken van hem over zodat hij veel meer tijd overhoudt om te trainen.

Maar al die lief bedoelde gebaren leggen nog meer druk op Bing om te presteren. Hij pusht zichzelf veel te ver en Jojo schrikt als ze ontdekt dat haar broer stug doortraint met een rood aangelopen stomp. Hij wil niemand teleurstellen en eist dat Jojo zwijgt tegen Nina en de kinderen.

Dat wil Jojo wel doen op één voorwaarde: dat Anton er naar kijkt. Hij oordeelt dat het op zich meevalt, een zalfje kan de irritatie verhelpen. Maar Bing moet zichzelf echt meer ontzien en die Meerdijk-loop komt misschien toch net iets te vroeg. Bing belooft het doktersadvies op te volgen, maar zet zijn deelname toch door.

Laura ontloopt Henk

Laura onthult aan Linda dat ze eigenlijk helemaal niet met Henk op date wil. Maar Linda prikt daar moeiteloos doorheen. Waarom doet Laura anders zoveel moeite?

Saskia maakt zich ondertussen zorgen over het voedingspatroon van haar vader. Henk beweert dan wel topfit te zijn, hij snoept er iets te vrolijk op los. Als ze tijdens een rondje hardlopen moeiteloos worden ingehaald door Laura, weet Henk dat er nog veel werk aan de winkel is.

Billy’s verbruide bruiloft

De bruiloft van Billy en Richard dreigt in het water te vallen door een reeks tegenslagen. De cateraar doet moeilijk over de wijnkeuzes en tot overmaat van ramp geeft Nina definitief de opdracht Billy’s bruidsjurk te maken terug.

Terwijl Billy stad en land afbelt om maar niet te hoeven trouwen in een ‘confectievod’, richt Richard zich op de catering. Hij besluit persoonlijk een babbeltje maken over de drankselectie, net op het moment dat zijn ex Indra op sollicitatiegesprek is.

De ex-geliefden ontlopen elkaar op een haar na, want Richard wordt teruggefloten door Billy die helemaal door het dolle heen is omdat ze geen ontwerper kan vinden voor haar droomjurk. Als Shanti haar komt verrassen met een vrijgezellenavond staat haar hoofd totaal niet naar een feestje.

Shanti biedt aan om te helpen zoeken naar een geschikte jurk, maar Billy is zo opgefokt dat ze alle goedbedoelde suggesties van haar dochter afschiet. Moeder en dochter gaan met ruzie uit elkaar, maar dankzij Richard ziet Billy in dat ze doordraaft. Ze gaat terug naar Shanti en Rik om excuses te maken en geeft toe dat ze het liefst in een prinsessenjurk met sluier trouwt, maar dat ze helemaal niet zonder Shanti ‘ja’ wil zeggen. Billy en Shanti laten de jurkenjacht voor wat het is en gaan op kroegentocht.

Ludo moet oppassen

Vorige week sloeg Ludo’s paard Pegasus bijna op hol door alle stress en onrust waar de pater familias van de Sanders clan mee kampt. Van een stukje rijden is nog geen sprake, maar het lukt Ludo ditmaal wel om het vertrouwen van het dier enigszins te herwinnen. Het is een emotioneel moment waar hij later over zwijgt tegen Nina en Janine, al heeft ze heus wel door dat haar man niet de hele waarheid vertelt.

Later in de week moet Janine het rijk alleen hebben om Indra wat horeca les te geven. Om Ludo het huis uit te krijgen, wil Nina dat hij met haar meegaat om de kinderen van school te halen. Ondertussen leert Indra van Lydia de fijne kneepjes van tafeldekken en bedieningsetiquette.

Nina houdt haar vader handig bezig met de kinderen: hij moet ze helpen een spandoek te maken voor de Meerdijk-loop terwijl zij even naar de boekhouder gaat. Dat gaat best aardig, maar als de kleintjes al kibbelend teveel lawaai maken slaat Ludo door. Om iedereen stil te krijgen, gooit hij gefrustreerd hun tafel omver.

Als Nina thuiskomt is ze verbaasd dat Max-Ravi al slaapt en dat Nola en Manu met pyjama en al op hun kamer zitten. Ludo doet alsof alles vlekkeloos is verlopen, maar Nola en Manu durven amper afscheid te nemen van hun opa en Max-Ravi blijkt brullend in zijn bedje te liggen.

Nina deelt haar bevindingen met Janine die het incident met pijn in het hart aanhoort. Voor Nina is het reden haar kinderen niet meer alleen te laten met Ludo. Janines zorgen groeinen nog meer als Ludo later ontkent dat er iets ernstigs is voorgevallen. Ze bespreekt het met een traumatherapeut die haar zorgen deelt. Het lijkt wel of Ludo zich niet bewust lijkt van zijn afwijkende gedrag. Er is geen pasklare oplossing, maar als Ludo echt een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving vormt, is een gedwongen opname een laatste optie.  

Janine krijgt het advies mee om alle zorgwekkende handelingen van Ludo vast te leggen in een logboekje. Bij thuiskomst treft ze haar man aan terwijl hij volledig gefixeerd een documentaire over wolkenvorming kijkt. Janine instrueert Lydia om discreet verslag uit te brengen als ze Ludo’s vreemde gedrag bespeurt.

Daan zegt sorry

Daan begint weer bij de Anonieme Alcoholisten, maar heeft wat opstartmoeilijkheden. Hij behandelt hun 12 stappenplan als een checklist die hij snel kan afvinken, maar dat staat de groep niet toe. Ze laten hem inzien dat hij nog altijd anderen de schuld geeft voor zijn eigen fouten. Oprecht sorry zeggen kan pas als er geen ‘ja, maar’ volgt.

Gesterkt door dit nieuwe inzicht schrijft Daan een eerlijk brief aan Rik die hij persoonlijk komt voorlezen. Shanti schrikt zich rot als Daan aangeeft over niets meer te willen liegen. Ze vreest dat zo hun zoenpartij alsnog naar buiten komt.

Daarom onderbreekt ze hem boos en opgefokt en eist ze dat hij vertrekt voordat ‘ie zijn mond voorbijpraat. Later gaat ze langs in het Paleis om hem tot de orde te roepen: als hij echt zo graag wil veranderen, zwijgt hij tegen Rik over haar bezoekjes en de zoen, anders krijgt ‘ie Louise helemaal niet meer te zien.

Meerdijk loopt

Aan het eind van de week staat de grote Meerdijk-loop op het programma. Eindelijk wordt duidelijk of Henk en Laura op date gaan. Henks conditie blijkt totaal niet goed, hij moet geregeld pauzeren, maar weigert op te geven.

Toch lijkt Laura moeiteloos te gaan winnen, tot ze vlak voor de finish net doet alsof ze door steken in haar zij niet meer verder kan. Ze laat Henk als eerste over de finish komen, waardoor hun date er gegarandeerd komt.

Alle ogen zijn gericht op Bing die ondanks een geïrriteerde stomp zichzelf toch pusht te lopen met de kids. Jojo en Ilyas geven hem stilletjes pijnstillers, maar het blijft een absolute martelgang om de vijf kilometer te lopen.

Pas als de avond valt strompelt Bing over de finishlijn, begroet door familie en vrienden die gloeien van trots. Bing heeft het gehaald, maar wat gaat deze overwinning hem kosten?

En verder: Shanti ontkent ooit een bridezilla te zijn geweest, Nina wenst haar gezin sucsex en Linda hoort van Sam die gaat trouwen met Justin die we nog nooit gezien hebben.

Meer over