Spoilers!

Komende week in GTST: Kranige kunststukjes en de post-puberale prankvloggers

7 juni 2019 19:36 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo die ongemerkt het kostbaar schilderij Adios a la familia liet vervangen door een vervalsing in een poging af te rekenen met Billy de Palma.

Risky Banksy business

Ludo’s meesterplan ontvouwt zich deze week en het draait allemaal om de opening van zijn nieuwe veilinghuis Artfluenza. De pers stroomt massaal toe om te zien hoe de eerste werken geveild worden. Als het tijd is voor pronkstuk Adios a la familia loopt de bieding al snel op tot meer dan een miljoen euro. Iedereen is geschokt als het doek ineens begint te bloeden: de lijst blijkt geprepareerd met donkere inkt die over het werk sijpelt.

In paniek probeert Billy de schuld op Ludo af te schuiven, maar hij had daar allang op gerekend en doet De Palma’s ware motieven uit de doeken. Ze wilde Adios a la familia illegaal en onderhands verkopen in de onderwereld en heeft daarom daags voor de veiling het werk gewisseld voor een eigen kopie. Ludo toont beelden van de verkoop aan de zaal vol geschokte pers en voegt er fijntjes aan toe dat het origineel dankzij hem nog veilig in een kluis ligt en dat Billy dus een waardeloze replica aan een topcrimineel verkocht heeft. Maar daarmee is de kous niet af. Een onbekende veilingbezoeker laat Ludo en Billy weten dat zij het imago van de kunstwereld onderuit hebben gehaald en dat ze persoonlijk niets van heel gaat laten. Ludo lijkt onder de indruk, Billy verzekert hem dat ze al-tijd wint.

Beschonken (be)rouwproces

Shanti worstelt nog steeds met de naweeën van haar miskraam. Ze probeert haar verdriet te verdrinken en verschijnt stomdronken in CS waar Nina zich over haar ontfermt. Shanti is kwaad, heeft pijn en wil alleen maar terugslaan naar Anton en Linda die nu wel gelukkig samen zijn. Ze besluit in haar beschonken toestand naar hen toe te gaan om ze eens goed de waarheid te zeggen. Nina volgt haar en probeert Shanti van domme dingen te weerhouden, maar ze kijkt machteloos toe hoe Shanti huize Bouwhuis binnenstormt op het moment dat Anton en Linda aan Rover vertellen dat zijn moeder verslaafd is aan cocaïne.

Shanti verpest het moment en nadat ze haar gal gespuwd heeft, vervolgt ze haar tocht door Meerdijk. Nina krijgt onderweg steun van Rik, maar ze kunnen allebei niks doen als Shanti in de kroeg onderuitgaat en met een gat in d’r hoofd naar het ziekenhuis moet. Nina laat zich wegjagen op de eerste hulp door een boze Shanti die niets wil weten van haar voorstel een afscheidsceremonie te houden voor haar verloren kindje. Maar als het gat in haar hoofd gelijmd is weet Rik haar toch te overtuigen dat Nina heus wel beste met haar voor heeft. Eenmaal nuchter besluit Shanti dat Nina een goede vriendin is, ook al kan ze soms wat bemoeizuchtig zijn. Nina laat die bemoeizucht later die week wederom gelden als een gestreste, opgefokte Shanti klanten wegjaagt uit CS. Nina stuurt haar zonder pardon terug naar Rik waar ze haar oude kamer weer huurt.

Rovers bijzondere besluiten

Vlak voordat Shanti binnen kwam stormen, had Linda met horten en stoten opgebiecht dat ze verslaafd is aan cocaïne. Rover reageert echter laconiek en nonchalant: wat moet hij met deze informatie? Hij gebruikt Shanti’s komst om er tussen uit te knijpen, maar Linda voelt dat er meer gaande is. Ze confronteert Rover die in tranen vertelt dat hij zich schuldig voelt over zijn moeders verslaving. Als hij niet uit huis was gegaan zat ze niet ze in d’r eentje opgescheept met Anton en Shanti was ze misschien wel nooit gaan gebruiken. Linda troost haar zoon en verzekert ‘m dat hem geen blaam treft. Toch besluit Rover weer gewoon thuis te komen wonen.

Maar Rover heeft zijn leven niet bepaald gebeterd. Als Valentijn hem zijn nieuwe vlogcamera laat zien, probeert Rover hem te overtuigen zijn online kanaal over muziek te laten gaan. Valentijn heeft daar niet zoveel mee en wijst het idee af, maar zodra hij terugkomt van de bar is Rover met camera en al verdwenen. Rover is bij Bing in Boks om een instant dj avond te regelen waar hij over kan vloggen. Dat levert Boks ook gratis PR op. Dankzij Jojo komt Valentijn achter de plannen en hij besluit Rover terug te pakken door met een eng masker de show te verstoren. Rover krijgt die avond al vloggend de schrik van z’n leven, tot hilariteit van Jojo en Valentijn. Hij zweert wraak en jaagt Valentijn een dag of wat later voor het oog van de camera de stuipen op het lijf door uit een doos te springen in een gorillapak. Het filmpje gaat viral en daardoor is een idee voor het vlogkanaal geboren: Rover en Valentijn gaan elkaar en anderen pranken.

Lana's slechte nieuws

Valentijn heeft echter vooral oog voor Lana die hij deze week voor het eerst tegenkomt. Lana heeft hem nog altijd niet vergeven voor de streken die hij haar heeft geleverd in Valentijns vlucht en wil niets van hem weten. Hij komt er echter al snel achter dat hij nog volop gevoelens voor het meisje koestert en probeert haar hart te winnen. Lana baalt van Valentijns aanwezigheid in Meerdijk en waarschuwt iedereen die het maar horen wil dat de jongen niet te vertrouwen is. Maar ze heeft meer op haar bordje: ze krijgt te horen dat ze met drie onvoldoendes is gezakt voor haar eindexamen. Een herexamen heeft daardoor geen nut, ze zal haar examenjaar moeten doubleren terwijl al haar vriendinnen wel geslaagd zijn. Ze voelt zich dom en verdrietig.

Makelaartje spelen

Van moeder Sjors hoeft ze niet al te veel steun te verwachten. Sjors is met manlief Amir op huizenjacht en dat loopt behoorlijk uit de hand. Bij de bezichtiging van een droomhuis vragen ze de makelaar of ze even een half uurtje samen mogen rondlopen om een gevoel voor de woning te krijgen. Ze gebruiken die tijd om elkaar als hongerige wolven te bespringen, tot verbijstering van de makelaar die het stel halfnaakt betrapt. Ze wil niets meer met hen te maken hebben en dat is balen, want zij heeft een ander huis dat het stel echt wil ook in haar beheer. Linda weet raad: ze lokt de makelaar met een smoes naar haar huis zodat Sjors en Amir excuses kunnen maken. Als dat niet werkt, dreigt Linda rechtstreeks naar de eigenaren van de woning te gaan met het nieuws dat ze hun huis niet verkocht krijgen omdat de makelaar haar werk niet doet. Tandenknarsend plant de vrouw een bezichtiging in.

Zoës ongewenste verleider

Zoë gaat de week ook grotendeels tandenknarsend door. De mysterieuze man die beloofde haar gelukkig te gaan maken zit voortdurend achter de verpleegster aan. Ze zit nog met haar hoofd bij Rik en vindt Nabil vooral een enge stalker. Zeker als hij zich voordoet als loodgieter om zo rond te neuzen in het Paleis. Maar Kimberly herkent hem: het is Nabil, de zoon van een oliemagnaat uit Dubai wiens familie ze jaren geleden samen met haar vader heeft opgelicht. Nabil dwingt Kimberly hem te helpen Zoë het hof te maken zonder zijn identiteit te onthullen: hij wil dat ze voor hem valt en niet voor z’n miljoenen. Daarom organiseert Kimberly een romantische verrassingslunch voor de twee waar Zoë alleen maar razend om kan worden. Later in de week dringt Nabil zich weer op in de sportschool, maar ditmaal heeft ze steun van Aysen die hem uitdaagt voor een bokswedstrijd. Als ze winnen, laat hij Zoë met rust, als hij wint volgt er een etentje. Zoë weet Nabil eigenhandig tegen de grond te werken en dwingt af dat hij haar niet langer lastig valt. Ondanks alle afwijzingen is Nabil er echter van overtuigd dat ze de ware is. Hij belooft Zoë dat ze hier om zullen lachen op hun bruiloft.

De detectivebaan van Daan

Daan werd vorige week ontslagen door Aysen nadat hij ongepaste opmerkingen over haar had gemaakt tegenover hun collega agenten. Hij probeert tevergeefs het ontslag terug te draaien en dient ook een aanklacht tegen haar in die opvallend snel van hogerhand wordt afgewezen. Deze week probeert hij het goed te maken met Aysen, maar zijn ex-vriendin is onverbiddelijk en verleidt hem zelfs kort voordat ze ‘m weer keihard afwijst. Daan concludeert dat Aysen totaal ongeschikt voor de functie van hoofdcommissaris en dat iemand haar van hogerhand in het zadel houdt. Maar waarom? Hij kan die vraag gaan beantwoorden in zijn nieuwe job als privédetective. Zijn eerste klant heeft hij al: hij hoort in de Koning hoe Janine op zoek is naar de verdwenen Rob Bekkers en biedt zijn diensten aan.

Maar voordat hij in die zaak kan duiken, hoort Daan toevallig een telefoongesprek tussen Aysen en Billy de Palma. De naam doet een belletje rinkelen en hij doet wat discrete research bij oud-collega’s om te zien hoe de gesloten zaak tegen De Palma verband houdt met Aysens aanstelling. Om die klus te kunnen doen, laat hij dochter Louise achter bij de oppasservice van de Rozenboom. Terwijl Daan cruciale info opduikelt, zijn Rik en Laura verbijsterd als ze Louise bij de hoteloppas vinden. Rik neemt het meisje mee naar huis waar Daan korte tijd daarop boos verschijnt. Maar Rik is onverbiddelijk: dit is niet de juiste manier om voor een baby te zorgen en zeker niet voor zijn nichtje. Als Daan weigert te luisteren, belt Rik voor zijn neus de kinderbescherming om melding te maken van verwaarlozing.

En verder: Laura ontpopt zich tot fitgirl en neemt zwemles en een personal trainer, een biertje in De Koning kan zomaar 4 euro kosten en verrek, wat doet Paul McCartney nou bij de opening van Artfluenza?

Meer over