Begin 2020 klaar

Makers GTST sleutelen subtiel aan opzet

GTST is begonnen aan de aangekondigde koerswijziging. De soap maakt de komende weken subtiele veranderingen door die de populariteit van de serie in ere moeten herstellen.

Aan RTL Boulevard bevestigden de makers de op handen zijnde veranderingen die begin volgend jaar afgerond moeten zijn.

Peter van der Vorst

Over de exacte inhoud van die wijzigingen doet RTL nog geen uitspraak. Het ligt voor de hand dat de eerdere klachten van programmadirecteur Peter van der Vorst mee worden genomen. Volgens Peter is de soap in de loop der tijd te ver van de kijkers af komen te staanGTST mag weer een stuk volkser en herkenbaarder worden. 

Olietanker

Het valt echter niet mee om snel het roer om te gooien. De productie van GTST werkt anderhalve maand vooruit op basis van verhaallijnen die vaak al ruim een jaar vaststaan. Dat maakt de soap als een olietanker: een groot gevaarte dat slechts met beleid en op langzaam tempo van koers kan veranderen. Te abrupte veranderingen zouden ook de geloofwaardigheid van de serie niet ten goede komen en mogelijk nog meer kijkers wegjagen

Recaps en rode draden

Tot de transformatie compleet is, zijn al kleine wijzigingen op te merken. De makers experimenteerden kort geleden met het schrappen van de recap, tot ontzetting van veel kijkers. Daarnaast valt ook op dat de rode draden van de serie meer door elkaar heen gaan lopen, waardoor personages elkaar vaker treffen zelfs als ze niet direct een verhaallijn met elkaar delen. Hierdoor voelt Meerdijk al meer als een gemeenschap.

Doorbroken status quo

Daar komt bij dat voor het gros van de personages de oude vertrouwde status quo is doorbroken, opvallend genoeg door personages in nieuwe situaties te plaatsen. Shanti is de nieuwe baas van stamkroeg De Koning, wat voor potentieel nieuwe verhaallijnen zorgt. Ludo is zonder Janine ineens verantwoordelijk voor de opvoeding van de rebelse Valentijn, Sjors en Amir bekvechten voor de verandering over hun nieuwe huisgenoot Bobby, Lucas en Tiffy zijn ouders geworden van een pasgeboren zoontje, waardoor grootouders Anton, Linda en Janine ook nieuwe rollen krijgen. Nina ziet haar huwelijk met Bing op de klippen lopen door haar liefde voor Daan en op zakelijk gebied zaagt rivale Puck aan haar stoelpoten.

Kortom, de kaarten worden opnieuw geschud. Of deze trend wordt doorgezet in het nieuwe jaar zal blijken.

Meer over:

Reageren