Geloofwaardigheid

Louis van Amstel is bewust streng in Dancing with the stars

3 Oktober 2019 10:38 | sterren | Door Constance van Amstel

© Louis van Amstel
Van de vier juryleden van RTL 4's Dancing with the stars is de Nederlandse Amerikaan Louis van Amstel de strengste. "Dat zei mijn moeder ook al! En ook dat de mensen vinden dat ik te lage cijfers geef."

Hij danste in de Amerikaanse Dancing with the stars de sterren van de hemel met onder meer Kelly Osbourne en Priscilla Presley. Nu is de Nederlandse oud-wereldkampioen ballroom Louis van Amstel (47) op jurylid in de poldervariant van de dansshow op RTL 4. En daarin is hij opvallend streng voor de deelnemers. “Als jurylid moet je niet alles leuk vinden", vertelt hij in een interview met Televizier.

Tien seizoenen lang was je danser bij de Amerikaanse Dancing with the stars. Hoe bevalt het om nu in de Nederlandse versie áchter de jurytafel te zitten?

“Ik vind het hartstikke fijn! Normaal was ik degene die het commentaar van de jury moest aanhoren, nu moet ik het zelf geven. De eerste paar keer was ik ook echt nerveus. Met name ook vanwege de taal. Ik woon al 22 jaar in de Verenigde Staten, maar ik vind dat ik dan wel gewoon Nederlands moeten kunnen praten. Gelukkig gaat het goed.”

Kijkers vinden je wel streng. Herken je dat beeld?

“Mijn moeder zei dat ook al! En ook dat de mensen vinden dat ik te lage cijfers geef. Ik kan dat uitleggen. Dancing with the stars is een marathon, geen sprint. Deelnemers moeten zich tijdens de show ontwikkelen. Als ik met een 7 of 8 begin, kan ik over een aantal weken geen 11 of 12 geven. Ik vind dat als je in de jury zit, dat het je taak is om eerlijk te zijn en deelnemers te motiveren nog meer hun best te doen. Als jurylid moet je ook niet alles leuk vinden. Je geloofwaardigheid verdwijnt daarmee.”

Je woont al lang in Amerika, kende je de Nederlandse deelnemers überhaupt?

“Gijs Staverman kende ik van de radio. En Barrie Stevens kende ik van een tv-show waarin ik op mijn 14e heb gedanst. Hij herkende mij daar niet meer van, maar ik weet dat nog goed. Toch vreemd om hem dan nu te moeten jureren. Irene Moors vond ik als duo met Carlo altijd hoogst irritant, maar ze is zo leuk! Ze zegt wat er in haar opkomt, kent geen angst. Dat waardeer ik. En als niet-danser in de jury, kijkt zij als de kijker. Een hele goede zet, vind ik.”

Reis je nu eigenlijk elke week heen en weer?

“De eerste paar afleveringen deed ik dat vanwege mijn bedrijf in de VS wel. Maar vanaf nu ben ik tot het einde van het programma in Nederland. Mijn man en zoon komen nu ook over. Mijn zoon is 11 jaar oud en we hebben hem 4 maanden geleden geadopteerd. Daar ging een zware periode aan vooraf waarin je helemaal door de mangel wordt gehaald. Daarna mocht hij steeds iets lager komen logeren en op Vaderdag dit jaar mochten we hem definitief ophalen. Die dag zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Zoon geadopteerd

Wat mooi. Kan hij wel een beetje dansen?

“Nou, hij doet de floss, ken je dat? Wat eigenlijk wel heel leuk is, is dat hij voetballer wil worden. Dat is in Amerika helemaal geen grote sport maar hier in Nederland natuurlijk wel. Hij is hier nog nooit geweest en weet dat niet, dus het zal hem enorm verrassen als hij hier straks is! Hij krijgt de Nederlandse mentaliteit ook wel mee, want mijn Amsterdamse ouwe moer bemoeit zich overal mee, haha!”

Zou je hier ooit weer willen wonen?

“De eerste tien jaar in de VS miste ik Nederland helemaal niet. De mentaliteit van ‘doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ vond ik niks. Maar ik merk dat dat verandert. Ik zie steeds meer Nederlanders uitblinken in de mode, architectuur en kunst, heel leuk. En als ik mensen spreek over Nederland dan is dat ook altijd positief, dan ben ik wel echt trots dat ik hier vandaan kom. Maar definitief terug wil ik niet. We wonen prachtig in de bergen in Utah en Nederland is daarbij maar klein en plat. Maar af en toe een paar maanden terugkomen, lijkt me wel heel leuk!”

Dancing with the stars zie je elke zaterdag om 20.00 uur bij RTL 4 

Louis danst

Hieronder een video van Louis van Amstel die danst met Kelly Osbourne in de Amerikaanse versie van Dancing with the Stars:

In 2006 was Louis al eens te zien in de Nederlandse versie van Dancing with the stars. In onderstaande video danst hij met danseres Julie Fryer op Rood van Marco Borsto. 

Meer over