Monic Hendrickx over het laatste seizoen van Penoza

23 augustus 2017 14:36 | tv-serie | Door Televizier

© Pief Weyman

Het doek valt voor de populaire misdaadserie Penoza. De vijfde reeks die deze zondag start, is tevens de laatste. Zal Carmen dit seizoen echt stoppen met haar handel? Monic Hendrickx: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Carmen wil nu écht stoppen met de drugshandel. Lukt het haar deze keer?

“Het is moeilijk, maar het zou voor iedereen beter zijn. Het is telkens: ‘Nog één klus...’ Ik geloof dat het ook echt moeilijk is om uit die wereld te komen. Je hebt toch sociale druk en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit vijfde seizoen draait vooral om haar familie. Je ziet de gevolgen van haar handel de afgelopen jaren. Ze heeft steeds minder familie over, dus die probeert ze angstvallig bij elkaar houden.”

Dit wordt het laatste seizoen. Voelde dat anders tijdens het filmen?

“Het was af en toe nostalgisch, maar dat kan ook met mijn leeftijd te maken hebben. Ik heb mijn seriekinderen (Niels Gomperts, Sigrid ten Napel en Stijn Taverne, red.) zien opgroeien en dat is heel ontroerend. Stijn was in het eerste seizoen nog zo’n jongetje met rode wangetjes en nu is het een volwassen man met een rijbewijs. Tijd om uit te vliegen. De groep valt hierna uit elkaar en ik probeer die – net als Carmen – wanhopig bijeen te houden.”

Hoe kijk je terug op vijf seizoenen Penoza?

“Ik ben echt trots op de serie. Het is de kunst om die mensen van vlees en bloed te laten zijn en niet de cliché van de crimineel neer te zetten. Wat wel op de loer ligt, met die donkere kleding en al dat leer. We laten ook Carmens kwetsbare kant als moeder zien. Dat werkt. Zowel de tandarts als de stoere jongens bij de snackbar om de hoek vertellen me dat ze fan zijn.”

Penoza, zondag om 20.25 uur op NPO 3

Je kunt dit jaar niet op Penoza stemmen voor de Gouden Televizier-Ring (maar wel op vele andere programma's).

Afbeelding

Meer over