NOS geeft kijker blik achter de schermen bij koninklijke inhuldiging

Vanaf het moment dat koningin Beatrix haar aftreden aankondigde begonnen de voorbereidingen voor de troonswisseling. De NOS heeft dit enorme project in een documentaire vastgelegd voor de kijker.

De kijker is er getuige van hoe de NOS de grootste tv-productie van het afgelopen decennium in stand bracht. De ‘behind the scenes’ film wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom en is te zien op 21 december.

Enorme koninklijke klus

De documentaire brengt in beeld wat er allemaal gebeurde vanaf het moment van abdicatie op 28 januari tot de inhuldiging op 30 april 2013. Door de enorme grootte en complexiteit was het voor de NOS een gigantische klus die niet te vergelijken was met andere evenementen.

Camera’s

Alleen al het plaatsen van het aantal camera’s was een mega-project. Zo werden er in Amsterdam 115 camera’s neergezet, plus nog eens 45 op andere plekken in binnen- en buitenland.

Live-uitzending

Uiteindelijk bracht de NOS een marathonuitzending van maar liefst achttien uur live televisie en 27 uur non-stop radio. Ook was er een continue nieuwsstroom op teletekst en op de NOS-website.

Aantal kijkers

Desondanks waren alle inspanningen de moeite waard. Op het moment dat Willem-Alexander koning der Nederlanden werd in de Nieuwe Kerk keken er maar liefst 6,6 miljoen mensen. 6,3 miljoen Nederlanders waren getuige van de balkonscène . Gemiddeld werd de tv-productie van de NOS bekeken door 4,1 miljoen kijkers.

Uitzending

NOS: De Inhuldiging op Televisie is op zaterdag 21 december van 19.30 tot 19.55 uur te zien op Nederland 1.

Reageren