Column: De borsten van Georgina

Eerst een gewetensvraagje. Had u deze column ook gelezen als de titel 'Wegzappers' of 'De Ned.1-kijker' had geheten? Daar gaat deze column namelijk over, maar aan het eind van deze column beloof ik u, gaat het over de borsten van Georgina.

Eén van de grootste problemen van tv zenders is dat mensen wegzappen. Je moet de kijker op je zender zien te houden. Dat lijkt heel eenvoudig, maar dat is het niet. Als u een verwoede Ned.1-kijker bent, moet u dit misschien maar niet lezen, want bij de tv heeft men daar geen hoge pet van op.

Dat is ook wel een beetje terecht. Voorbeeld: In Koefnoen zit regelmatig een parodie op een commercial. Als deze parodie begint, zappen er 100.000 kijkers gelijk weg. Waarom? Omdat die wegzappende kijker denkt dat er echt een commercial komt. Om moedeloos van te worden.

In Tussen de oren, het programma dat ik presenteer bij Net 5, zitten twee reclameblokken. In zo'n blok zapt iedereen weg en je wilt graag dat de kijker weer terugkomt. Wij bedienen ons tegenwoordig van cliffhangers. Bijvoorbeeld het antwoord op een leuke interessante vraag bewaren tot na de reclame. Of we zeggen dat we het salaris van Katja bekend gaan maken.

Zelfs in het Journaal doet men tegenwoordig vooraankondigingen van een grappig nieuwtje, zodat mensen tijdens de weersvoorspellingen niet wegzappen. "Zo direct een koala met zwemvliezen, maar nu eerst het weer met Erwin Kroll".

Ja, ja, nog één alinea en dan komen de borsten van Georgina, geduld. Bij Tussen de oren hebben wij het een tijdje omgedraaid door reclame te maken voor ons programma tijdens de commercial break.

Dan zag je een paar seconden een shot van de studio met de tekst: 'Intussen bij Tussen de oren'. Dan zongen we met het publiek een carnavalskraker, of we lieten de gasten een lijntje coke snuiven. Mijn collega-presentator Rob Urgert heeft een keer een hartaanval gefaked met mij in totale paniek eromheen rennend.

Dat je als kijker dacht: 'Wat is daar in godsnaam aan de hand? Ik ga zo echt wel kijken!'. We hoorden daar nooit iemand over, maar ja, logisch, want niemand kijkt naar reclameblokken, dus dat was niet zo heel erg slim van ons.

Oh ja, de borsten van Georgina. Het zijn er twee. Ik kijk er graag naar.

Joep van Deudekom

Reageren