Column | De huur ophalen

Zo begin 2010 is het een mooi moment om uit de kast te komen: ik kijk graag naar Top gear. Natuurlijk, ik doe me hier vaak voor als links intellectueel, als meedogenloze satiricus, als een man met de smaak op de juiste plek, die wars is van elk vermaak waar geen diepere laag onder zit. Maar ik kijk ook graag naar Top gear.

En ik weet niks van auto's en ik wil er ook eigenlijk niks van weten. Ik moest laatst mijn olie bijvullen en nadat ik vijf minuten tevergeefs naar drie verschillende vuldoppen onder mijn motorkap gestaard had, heb ik de kap weer dichtgegooid.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zelfs de kap in eerste instantie niet eens open kreeg. En toch houd ik van Top gear.

Drie zorgvuldig lelijk gehouden – maar in die lelijkheid zwelgende – mannen die in een fabriekshal lullen over auto’s. Ik vind het heerlijk.

Het is de bevlogenheid, het enthousiasme, de openlijke irritatie en de humor. Het maakt geen donder uit waar ze het over hebben.

Jeremy Clarkson is een buitengewoon grappige man. Beste item dat ik ooit heb gezien, was dat ze gingen darten met auto’s. Op een grote klif stond zo’n middeleeuws wegwerpapparaat, waar normaal stenen op liggen en daar schoten ze nu ouwe auto’s mee weg. Beneden aan de klif was een grote dartcirkel gemaakt met als roos een ouwe caravan. En dan kijken of ze met die ouwe auto de caravan konden raken.

Dat zou in Nederland onmogelijk zijn. Omdat we daar het budget en de kliffen niet voor hebben, maar laten we eerlijk zijn; omdat wij dat gewoon niet kunnen bedenken.

Op Veronica is het Top gear-week en Jeremy en zijn mannen doen in de Rai ook een week lang liveshows met autostunts. Kaarten à 75 euro. En dan krijg je Beau erbij.

Twee shows per dag. Dat noemen wij artiesten onder elkaar: ‘Nog even de huur ophalen’. De mannen venten nog even hun beroemdheid uit en trekken waarschijnlijk de hele wereld in om nog even te cashen. Op zich begrijpelijk, maar voor zulke wereldsterren klinkt het ook wel wat sneu.

Aan de andere kant. Ik doe het zelf ook.

Ik sta regelmatig op een bedrijfsbijeenkomst in Bladel of Zundert tussen de, speciaal voor de gelegenheid neergezette, decoratieve plant en de beamer na de powerpointpresentatie van het ook best-grappige creatieve hoofd marketing (met special bullet-effects en muziekaccenten!) met een op maat geschreven column mijn in verhouding wat lagere huur op te halen.

God, dat klinkt pas echt sneu.

Joep van Deudekom

Reageren