Column | The Pacific

Tom Hanks en Steven Spielberg laten in The Pacific in tien afleveringen de verschrikkingen van de oorlog zien in de strijd tegen de Japanners in WO II. Irak of Afghanistan ligt waarschijnlijk nog een beetje te gevoelig...

Het is de duurste tv-serie ooit gemaakt: 200 miljoen dollar voor 10 afleveringen. Als je dat terugrekent, is dat 20 miljoen dollar per aflevering van 50 tot 55 minuten. Dat komt neer op ongeveer 380.000 dollar per minuut en is weer 6.333 dollar per seconde.

Dat lijkt veel, maar je moet het wel omrekenen naar euro’s en dan lijkt 4.750 euro per seconde ineens wel weer mee te vallen.

In Nederland is bij de Publieke Omroep voor de meeste programma’s van 45 minuten tegenwoordig 45.000 euro beschikbaar. Dus 10 seconden van The Pacific staat ongeveer gelijk aan 45 minuten tv van eigen bodem.

De trailer op Youtube alleen is al 1,5 miljoen keer bekeken en geeft een aardige indruk van de serie. Ik citeer de tekst van een Amerikaanse soldaat: ‘God created everything, right? Heavens, seven seas, Marinecorps, God created Japs too, right?’ (boodschap: deze soldaat gelooft in God, Japanners zijn toch ook kinderen van God).

Volgende beeld is van een krijsende Japanner die met machete aanvalt (boodschap: maar Japanners zijn ook de vijand, namelijk de duivel, dus die mogen we neerschieten).

Soldaat: ‘So, what do you believe in?’ (beelden van een omhelzend stelletje, de liefde dus, en van toe gejuichte soldaten, Amerika dus).

Antwoord andere soldaat: ‘I believe in ammunition’. En vervolgens krijgen we te zien waar die 4.750 euro per seconde aan is besteed, namelijk aan spectaculair geweld.

De bekende megalomane Amerikaanse muziek eronder, voor de ‘feel good’, het geluid van de ontploffingen laten ze ‘weg faden’ voor het extra dramatische effect. En dan, precies op de pauken- slag, vliegen er een paar Jappen door de lucht.

Tom Hanks en Steven Spielberg lijken mij mannen met het hart op de goeie plek, die het beste voor hebben met de wereld.

Waarschijnlijk hebben ze er goeie bedoelingen mee, namelijk de Amerikaanse burgers laten zien dat hun nationale hobby, oorlogvoeren, misschien niet altijd even heroïsch is als wordt voorgeschoteld.

Ik begrijp dat er voor het eerst Amerikaanse soldaten te zien zijn die zelf martelingen uitvoeren en dat is behoorlijk gewaagd. Maar ik ben toch bang dat de Veronica-doelgroep (jonge mannen vol testosteron) vooral genieten van de prachtige explosies, de in HD-kwaliteit openscheurende lichamen en de schitterend uitgelichte, rondslingerende lichaamsdelen.

Iets zegt me dat het zijn doel toch voorbij schiet. Raar genoeg denk ik, dat als de VPRO dit had uitgezonden, het een heel ander ding was geweest.

Joep van Deudekom

Reageren