Maaiveld - Oorzaak en Gevolg

Als gevolg van mijn theateractiviteiten kijk ik voor een tv-columnist op dit moment schrikbarend weinig televisie. De vraag is nu wat het weinig tv kijken met mij doet.

Ik word er niet ongelukkiger door. Ik heb niet het idee dat ik echt wat mis en ook heb ik geen gebrek aan gespreksonderwerpen met collega's 's ochtends op kantoor bij de koffieautomaat wegens het ontbreken van een kantoor, collega's cq koffieautomaat in de ochtend.

Er wordt tamelijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van tv op de mens. Ik heb eens voor u op een rijtje gezet wat tv met u doet.

1. Kinderen die gewelddadige tv-programma's kijken worden aggressiever, maar ook volwassenen die een uur tv-kijken per dag (maakt niet uit wat) worden beduidend agressiever in de omgang.

2. Mensen die in hun jeugd veel zwart-wit-televisie keken dromen minder vaak in kleuren dan anderen.

3. Pubers met een tv op de slaapkamer doen veel minder aan sport en worden dikker dan diegenen zonder. Pubermeisjes met slaapkamertv eten minder groente en puberjongens met slaapkamertv eten ook nog eens minder fruit en halen lagere cijfers op school.

4. Pubermeisjes die tv-programma's kijken met seksueel getinte inhoud worden twee keer zo vaak ongewenst zwanger als de meisjes die dat niet doen.

5. Kleuters die veel tv-kijken worden dikker.

6. Fastfood reclames op tv zijn verantwoordelijk voor gewichtstoename bij kinderen met gemiddeld 18%.

7. De Teletubbies hebben geen enkel effect op de taalverwerving bij peuters.

8. De uitzendtijd van tv-programma's bepaalt meer het dag- en nachtritme van mensen dan de zon.

9. In de VS bepaalt de monoloog van Jay Leno hoe laat mensen naar bed gaan.

10. Door het kijken naar drie afleveringen van ER gaan mensen blijvend gezonder leven.

11. Tv versterkt rassenvooroordelen.

12. Eten voor de tv leidt tot minder groente en meer koolhydraten en vetten.

13. Peuters die veel tv-kijken krijgen concentratieproblemen als ze zeven zijn en het kan leiden tot autisme en epileptische aanvallen.

14. Door de vele psychiaters in tv-series zoeken mensen minder snel hulp omdat ze die niet meer vertrouwen.

15. Ongelukkige mensen kijken beduidend vaker tv dan gelukkige mensen.

16. Mensen vinden in het algemeen tv zonde van hun tijd en de programma's niet de moeite waard, behalve de programma's die ze toevallig net die avond hebben gekeken. Kortetermijn dus leuk, langetermijn niet.

De vraag is wat het oorzakelijk verband is tussen dit alles.

Word je nou van tv-kijken dik, bewegingsarm, agressief, zwanger en/of ongelukkig? Of kijken dikke niet-sportende aggressieve kinderen/ongelukkige mensen/snel zwangerwordende meisjes gewoon vaker tv? Ik heb er in ieder geval allemaal even geen last van. Heerlijk.

Reageren