Maaiveld - Stroomstoring

De stroomstoring in Maasdriel vorig jaar leidde tot een geboortegolfje. Twee dagen geen stroom en in de Bommelerwaard doken ze als konijnen op elkaar. Het lijkt een bekend gegeven bij stroomstoringen, maar raar genoeg is het feitelijk een broodje aapverhaal.

Er is divers wetenschappelijk onderzoek geweest waaruit blijkt dat er helemaal nooit geboortegolven zijn na stroomstoringen. Maar nu dus wel in de Bommelerwaard. Waarom? Laten we eens kijken naar de oorzaak-gevolgrelatie. ‘Geen stroom’ is dus vooral ‘geen tv kijken’. En er was geen tv, dus dan maar een vrijpartij. Zo eenvoudig ligt het niet. Je kunt het op verschillende manieren bekijken.

De Bommelerwaarders verveelden zich en ja, wat kun je dan doen, behalve seks? Of is tv misschien wel de belangrijkste oorzaak van de erectiestoornis c.q. hoofdpijn? Er is ’s avonds laat meestal wel een sportuitzending, waar alleen de mannen naar kijken en misschien is het eenvoudigweg zo dat de vrouwen al liggen te slapen als manlief de echtelijke sponde betreed?

Of, ‘s avonds kijken de meeste mensen naar Pauw & Witteman. Het kan ook zijn dat door te kijken naar Pauw & Witteman vrouwen geen zin in seks hebben, omdat ze dan Jeroen en Paul nog teveel in hun hoofd hebben.

Maar de hele zaak ligt ingewikkelder. Het ging daar niet alleen om meer seks hebben, nee, er werden namelijk meer baby’s geboren als gevolg van de stroomstoring. Als gevolg van één avond zonder stroom besloten veel Bommelerwaarders ineens tot een kind.

Waarom? Konden ze in het donker de condooms niet meer vinden? Of was de romantiek van de waxinelichtjes en het elkaar weer eens in de ogen kijken voldoende voor gezinsuitbreiding? Het kan toch niet dat die nacht dan ineens de Bommelerwaarderzaadjes dwars door de pilbescherming heen konden zwemmen?

Het ligt anders, denk ik. Maasdriel ligt in een zwaar gereformeerd gebied. Mensen die uit geloofsovertuiging geen voorbehoedsmiddelen mogen gebruiken. Dat zijn de beoefenaars van het ‘voor het zingen de kerk uit’. En tegenwoordig dus meer van ‘voor het zingen de tv aan’.

Maar door de stroomstoring was de tv uit en werd er uitgebreid gezongen. In feite is tv voor de ‘bible belt’ dus een voorbehoedsmiddel. Als ik de paus was, zou ik tv verbieden.

Reageren