Kijktip: Undercover in Nederland

6 oktober 2016 11:09 | informatief | Door Televizier

© SBS - Elvin

Alberto Stegeman (45) is inmiddels een bekende in tv-land; dat zou een probleem kunnen opleveren voor Undercover in Nederland. Of niet?

Wat krijgen we dit seizoen te zien?

“We hebben weer een aantal ­opzienbarende zaken. Zo hebben we een drugsronselaar ontmaskerd en een man die zich voordeed als arts en zo vele slachtoffers heeft gemaakt. We zitten nog midden in de opnames, verder kan ik helaas nog weinig verklappen.”

Hoe kom je aan de onderwerpen?

“We gaan als redactie zelf op onderzoek uit, maar krijgen ook tips van de kijkers. We worden overspoeld met reacties van mensen die slachtoffer zijn (geweest) van misdaden en oplichterspraktijken. We reageren altijd. Of we er ook wat mee doen, is afhankelijk van enkele factoren. De eerste selectie gebeurt op onderbuikgevoel. Als ik boos of verbaasd ben en vind dat we iets moeten aanpakken, doen we dat. Maar er moet ook voldoende afwisseling zijn in de type zaken.”

Wat maakt dit programma na 12 jaar nog zo ­boeiend om te maken?

“De verhalen van slachtoffers en het leed dat hen is aangedaan, blijven mij raken. En mijn bloed stroomt nog altijd sneller als mensen iemand iets naars aandoen. Daarnaast vind ik het leuk om research te doen, dingen uit te zoeken en naar mensen te speuren. Tot slot houd ik ervan iets nieuws te brengen waarmee ik Nederland kan verbazen.”
Je bent inmiddels een bekende verschijning. Hoe lastig is het om dit programma te maken?
“Dat valt mee. De gesprekken met de criminelen en oplichters kan ik vanwege mij bekendheid inderdaad niet meer zelf doen. Maar ik heb ook altijd collega’s ingezet. Aangezien zij niet in beeld komen, kunnen zij dit gewoon blijven doen. We veranderen ook regelmatig onze manier van infiltreren. En door de technische ontwikkeling is opnameapparatuur tegenwoordig zo klein, dat we die op de gekste plekken kunnen verstoppen.”

Hoe is jullie samenwerking met de politie?

“Goed, hoor. Als we criminelen of oplichters op heterdaad betrappen, bellen we meteen de politie. Ons onderzoek en camerabeelden fungeren ook als bewijs in die zaken. Ik denk dat we inmiddels zo’n honderd criminelen naar de gevangenis hebben gebracht; de politie is ons vast dankbaar. Tegelijkertijd is het frustrerend als het, na uitgebreid onderzoek en infiltratie, niet lukt criminelen achter de tralies te krijgen. Maar we gaan net zo lang door totdat ze van de straat zijn. Je moet wel een pitbull zijn om dit werk te ­kunnen doen.”

Undercover in Nederland reportage 21.30 ● SBS 6