Verborgen verleden van Nederland

Dolen door koninklijke kamers in Verborgen verleden van Nederland

Waldemar Torenstra bezoekt Paleis Soestdijk, decennia lang de woonplaats van koningin Juliana en prins Bernhard. De presentator doolt er door de kamers en hoort de indrukwekkende verhalen die bij het paleis horen.

Paleis Soestdijk is de volgende bestemming van Waldemar Torenstra in Verborgen verleden van Nederland. De presentator doolt door de vele kamers en hoort de verhalen die erbij horen. En dat zijn er veel, want het paleis heeft een bewogen geschiedenis. Diverse leden van het koninklijk huis woonden er of kwamen er geregeld.

Koning Willem II

Zo kreeg toenmalig kroonprins Willem, die later Koning Willem II zou worden, het cadeau van het Nederlandse volk als dank voor zijn inzet tijdens de veldslagen tegen het Franse leger van Napoleon. Verder lieten vooral koningin Juliana en prins Bernhard hun sporen na in het gebouw. Zij lieten het paleis grondig verbouwen en betrokken het in 1937 als woonplaats. Met uitzondering van de oorlogsjaren woonden ze er hun hele leven.

Renovatie

Na hun dood in 2004 stond het leeg. Als woonplaats voor de Oranjes was het paleis eigenlijk niet meer geschikt, mede omdat het zo lastig te beveiligen was. De Staat - nu eigenaar van het pand - stelde het daarom open voor publiek, in eerste instantie voor drie jaar. Dit trok zo veel belangstellenden dat die periode verlengd werd tot er een definitieve bestemming voor was gevonden. Dat is inmiddels gebeurd: na een grondige renovatie - totale kosten: rond de 100 miljoen euro - komen er vanaf 2020 horecagelegenheden en een proeftuin voor innovatieve bedrijven. Het bos rond het paleis gaat open voor het publiek.

Meer over:

Reageren