Een moeilijk jaar voor de Oranjes

Het NOS Oranjejaaroverzicht is dit jaar geen vrolijk overzicht. In 2009 ging de koninklijke familie van rampspoed naar schandaal. Allereerst was er natuurlijk de verschrikkelijke gebeurtenis in Apeldoorn, waarbij Kars T. met zijn zwarte Suzuki Swift de bus met de Oranjes wilde rammen.

Zo ver kwam hij niet, maar de actie kostte wel negen burgers het leven. De aanslag en de emotionele reactie van koningin Beatrix zorgden voor een golf van sympathie voor de Oranjes.

Schandalen
Maar daarna kwamen de schandalen, waar maar geen eind aan leek te komen. Er ontstonden discussies over het inkomen van de leden van het Koninklijk Huis, opmerkelijke belastingconstructies via Paleis Noordeinde en natuurlijk het riante vakantiehuis van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique.

Garnaal-vertaling
Genoeg zware onderwerpen om een compleet Oranjejaaroverzicht mee te vullen. Gelukkig komen er ook luchtiger zaken aan bod. Zoals het staatsbezoek aan Mexico (met de ongelukkige 'garnaal'-vertaling), de 70ste verjaardag van Pieter van Vollenhoven en het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan New York.

Reageren