IDFA-journaal: lekker docu's kijken

Vandaag begint in Amsterdam de 22e editie van het International Documentary Film Festival (IDFA). Nederland 2 besteedt dagelijks ruimschoots aandacht aan dit tiendaagse evenement en het genre documentaire.

Zo is er dagelijks het IDFA Journaal en de verkiezing van de beste IDFA-documentaire van de afgelopen tien jaar. Stemmen kan tot 27 november via www.dekeuzevandekijker.nl.

De documentaire met de meeste stemmen wordt 28 november uitgezonden. Ook voor die tijd zijn natuurlijk dagelijks documentaires op tv te zien.

John Fernhout
Vanmiddag staan In Ferno (13.15 uur) op het programma over cameraman en regisseur John Fernhout, Een oude vriend van het Chinese volk (14.35 uur) dathet verhaal vertelt van cineast Joris Ivens, en In een vergeten moment (15.30 uur) over tijd en het onderbewuste, op het programma.

Gefilmde armoede
Holland doc (22.55 uur) brengt de controversiële lm Enjoy poverty, waarmee het IDFA vorig jaar opende. Hierin onderzoekt Renzo Martens de emotionele en economische waarde van Afrika's belangrijkste exportproduct: gefilmde armoede.

Misère
Diep in het Congolese binnenland lanceerde hij een bewustmakingsprogramma om bij armen het besef aan te wakkeren dat armoede de voornaamste grondstof is die zij kunnen verzilveren. Zijn pleidooi: profiteer zelf van je eigen misère.

Reageren