In the shadow of the moon

Op dinsdag 21 juli om 03.56 uur (Nederlandse tijd) is het precies veertig jaar geleden dat een mens voor het eerst een voetstap op de maan zette. Het was Neil Armstrong, een van de drie bemanningsleden van de Apollo 11.

Jammer genoeg konden de makers van de documentaire In the shadow of the moon hem niet overhalen om nog eens terug te blikken op dat historische moment. Wel kregen ze negen andere Amerikaanse ruimtevaarders die op de maan hebben rondgewandeld zo ver om wat te vertellen over hun bovenwereldlijke ervaringen.

Apollo project
De astronauten maakten deel uit van het Apollo Project, een initiatief van president Kennedy om bemande ruimtevluchten naar het hemellichaam te maken. Uteindelijk hadden tussen 1969 en 1973 twaalf astronauten het genoegen om de maan te betreden. Naast de successen belichten de makers ook de schaduwkanten van het project.

NASA-archief
Voor de film konden ze putten uit het NASA-archief. Veel beelden waren ten tijde van de première in 2007 nog niet eerder vertoond. Ron Howard is een van de producenten.

Apollo 13
Hij maakte in 1995 de op feiten gebaseerde speelfilm Apollo 13, met Tom Hanks in de hoofdrol. Het gelijknamige ruimteschip zou in april 1970 naar de maan reizen, maar kwam in grote moeilijkheden ('Houston, we have a problem') en moest onverrichterzake terugkeren naar de basis.

Reageren