Kijktip | Beowulf

Zaterdag 27 november gaat Beowulf in première. Acteurs nagemaakt in 3D. Hoe? Het in 3D namaken van echte acteurs klinkt als onnodig moeilijk doen. De karakters van Tom Hanks in The Polar Express zagen er ook wel wat harkerig uit. Maar dat waren de eerste pogingen.

En zonder de experimenteer drift van regisseur Robert Zemeckis had Hanks niet tien verschillende rollen kunnen spelen in de film en was de motion capture nooit zover gekomen als nu het geval is. Zemeckis noemt het zelf liever 'performance capture' om het acteren wat meer aandacht te geven. Met dezelfde technieken ging hij in 2007 aan de slag met Beowulf.

Het prettige van motion capture is dat de acteurs in elke situatie en elk decor neergezet kunnen worden. Ze kunnen met de computer tot in het extreme 'geschminkt' worden, rare vormen krijgen, groeien of juist kleiner worden.

Gekke pakjes
De gelaatstrekken van Peter Jacksons King Kong komen van een acteur, de bewegingen van Gollem uit Lord of the Rings komen uit het sensorpak dat Andy Serkis aantrok. Hij deed ook de stem van de kleine griezel. Zo is Beowulf ook gemaakt. Acteurs Ray Winstone, John Malkovich, Anthony Hopkins en Angelina Jolie trokken speciale pakjes aan om hun bewegingen te laten registreren. In de film hebben de gebeeldhouwde Winstone en de verleidelijke Jolie en regelmatig minder om het lijf. Daarin lijkt het alsof de actrice alleen is omhuld met een gouden vloeistof. Maar dat is dus virtueel naakt.

Er werkten meer dan 450 grafisch vormgevers aan Beowulf en er werd vijf maanden gebouwd aan een sneller opslagsysteem voor alle informatie die de computers moesten verwerken.

Synopsis
In Beowulf zaait het moordzuchtige monster Grendel dood en verderf in middeleeuws Scandinavië. Held Beowulf gaat op verzoek van de Noorse koning een einde maken aan de ellendige Grendel. De film draaide ook in 3D in de bioscopen. Dat fraaie extraatje moeten we vanavond missen, maar de plaatjes, de gevechten en de monsters blijven indrukwekkend.

Reageren