Kijktip: De documentaire Pijnlijk Bewijs

Een kijkje op de Forensische Polikliniek Kindermishandeling. De medewerkers van deze poli onderzoeken verwondingen van kinderen. Komen die van het spelen of van iets anders?

Een blauwe plek of een hoofdwond: spelende kinderen kunnen zomaar iets oplopen. Maar wat als het vermoeden leeft dat er meer achter zit, mishandeling bijvoorbeeld? Dan komt de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in actie. 2doc: Pijnlijk Bewijs kijkt mee met de medewerkers van deze poli. Ze doen ingewikkeld werk, want hoe achterhaal je wat de daadwerkelijke oorzaak is van een gebroken pols?

Gevoelig

Het liefst willen de medewerkers zo snel mogelijk sporen afnemen, omdat het letsel dan nog 'vers' is. Vaak worden meldingen echter uitgesteld of helemaal niet gedaan, omdat het zo gevoelig ligt. Een vals vermoeden uitspreken kan voor een huisarts bijvoorbeeld funest zijn. Mede hierdoor komt slechts een fractie van het aantal vermoede kindermishandelingen aan het licht.

Barbara Makkinga

Pijnlijk Bewijs is een film van Barbara Makkinga. Zij regisseerde eerder onder meer de de documentaire Ik Wil Alles, over Tania Kross, de operazangeres die met tomeloze ambitie allerlei projecten aanpakte. Ook maakte ze een portret van Jan Wolff, directeur en initiator van het succesvolle Muziekgebouw aan 't IJ. 'Haar interesse en nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag zijn een rode draad in haar werk', is te lezen op Makkinga's website. Ongetwijfeld is dat ook terug te zien in Pijnlijk Bewijs.

 

Reageren