Kijktip | DNA Onbekend

Mensen die graag willen weten wie hun echte familie is, en dit door omstandigheden niet weten, kunnen terecht bij Caronline Tensen in DNA Onbekend.

NCRV-eindredacteur Bart Grimbergen vertelt meer.

Hoe kijk je terug op de eerste reeks?
"Vooraf kregen we veel kritiek. Het programma zou veel te sensatiebelust zijn en het zou mensen zelfs psychologisch kunnen beschadigen. Nu hoor je daar niemand meer over. Alle deelnemers worden voor en na de opnamen sowieso uitvoerig begeleid door stichting Verwantschapszaken. Los daarvan zijn ze allemaal blij dat ze hebben meegedaan."

Ook als de uitslag van het DNAonderzoek tegenviel?

"Zelfs dan. Het gaat er toch vooral om dat mensen een antwoord krijgen. Positief of negatief. Leven in onzekerheid over je afkomst is veel erger. Dat hoor je veel; er zijn in Nederland tienduizenden mensen die worstelen met dit soort vragen. DNA onbekend heeft die kwesties bespreekbaar gemaakt. Wat dat betreft is er een taboe doorbroken."

Wat is er nieuw dit seizoen?

"De programmaformule is grotendeels gelijk gebleven, maar we vonden de items ietwat traag verlopen. Daarom hebben we de losse interviews dit seizoen weggelaten. De mensen zitten direct bij elkaar en kijken in de studio met Caroline naar hun item. Dat zorgt voor een betere spanningsboog en dan zie je ook direct hoe ze op hun eigen verhaal reageren. En dat emotioneert eigenlijk altijd."

Wie staan er vanavond centraal?

"We hebben het verhaal van de twee zusjes Hengsteboer. Zij kregen vroeger te horen dat hun vader niet hun biologische vader was. In hun dorp gingen daar allerlei geruchten over rond. Nu krijgen ze duidelijkheid."

Reageren