Kijktip | Heren van Oranje

Met het NCRV-programma Dames van Oranje over 'onze' prinsessen had presentatrice Jetske van den Elsen vorigjaar al veel succes. Vanavond is de eerste aflevering te zien van de mannelijke variant: Heren van Oranje. Vijf vragen aan Jetske.

Een logisch vervolg?

"Bij Dames van Oranje voelde ik me 'Alice in Wonderland' die in de wereld van royalty dook. Mijn observaties zijn nog steeds het uitgangspunt, maar we doen nu meer onderzoeksjournalistiek. Ik probeer bepaalde vragen beantwoord te krijgen. Zijn de prinsen rijk? Hoe succesvol zijn ze? En is hun succes te danken aan hun titel of hun talent? Het is geen kopie van de damesversie."

Wat zien we in de eerste aflevering?

"De eerste aflevering gaat over Willem-Alexander en Constantijn, de toekomstige en de 'reserve' koning. Heeft Willem-Alexander de juiste kaarten om koning te worden? Is hij er klaar voor? Wie is Constantijn? En welke rol spelen hun vrouwen in hun leven?"

Heb je door je gesprekken een favoriete prins?

"De korte interviews waren te vluchtig om daar een goed antwoord op te geven. Maar ik weet nu wel iets meer van ze. Zo had ik geen idee hoe belangrijk Willem-Alexander zijn geloof vindt. Hij komt wel zo’n tien keer paar jaar samen met zijn allerbeste vrienden om over religieuze onderwerpen te praten. Dat vind ik boeiend om te ontdekken."

Nog meer verrassingen?

"Tijdens onze zoektocht vonden we in de almanak van de jaarclub van Constantijn ongeveer twintig tekeningen die van zijn hand bleken te zijn. We doken het archief in en ontdekten dat Claus heel graag had gezien dat zijn zoon naar de Kunstacademie was gegaan, maar Constantijn koos voor een studie rechten. Hij heeft me sowieso erg verrast. Op een ICT-beurs zagen we dat hij een seminar gaf. Zonder vooraf overleg ging ik met de cameraploeg naar binnen. Constantijn ontving ons hartelijk, was heel open, benaderbaar en gastvrij."

Wat maakt het programma volgens jou zo sterk?

"De interviewtjes met de prinsen zijn natuurlijk leuk, maar vooral de gesprekken met de mensen om hen heen, in heden en verleden. Zo vertelde de rector van de middelbare school van de drie zonen van koningin Beatrix over hun komst naar de school en over de houding van Beatrix zelf. Zij wilde absoluut geen voorkeursbehandeling voor haar kinderen, kwam gewoon naar de ouderavonden en zat bij schoolvoorstellingen net als andere ouders gezellig in de aula, als haar zoons optraden."

Reageren