Kijktip | Hotel de Toekomst

11 januari 2011 05:00 | kijktips | Door Televizier

Ook werklozen komen aan de bak in het realitycircus van de omroepen. Martijn Krabbé zet in het nieuwe RTL 4-programma Hotel de Toekomst acht mensen aan het werk die al geruime tijd geen baan hebben. Ze lappen de komende drie maanden met deskundige hulp het eeuwenoude Hotel de Roskam in Rheden op en volgen een opleiding tot barmedewerker, kok, salesmanager, receptionist(e) of kamermeisje. 

De beste deelnemer krijgt een betaalde functie in het gerenoveerde logeerpaleis op de Veluwe, de rest kan mogelijk elders in het hotelwezen aan de slag. Erg hoog ligt de lat om te beginnen niet. "Je hoeft geen verstand van horeca te hebben, sterker nog: je hoeft niet eens een biertje te kunnen tappen”, meldde
RTL 4 in de oproep voor kandidaten. "Als je maar de wil hebt om te werken." Wij stellen u voor aan de gegadigden:

Peter (44) uit Purmerend Zat in de reclamebranche totdat hij met twee klaplongen van de stress moest afhaken. Zegt over twee rechterhanden te beschikken en acht zichzelf, hoewel afgekeurd, helemaal niet arbeidsongeschikt. Peter hoopt nu een carrièreswitch te kunnen maken.

Patty (24) uit Mijdrecht Was teamleider in een callcentre,
maar moest door een reorganisatie het veld ruimen „Natuurlijk krijg ik de vraag waarom ik niet achter de kassa of bij de post ga werken”, zegt Patty. „Maar voor mij is dat geen optie, zo diep wil ik niet zinken.”

Brian (41) uit Vught
Was steward bij een luchtvaartmaatschappij. Werd ernstig ziek en zegde zijn zware baan op. Brian solliciteerde zich een ongeluk, maar tot zijn verdriet zonder resultaat: „Ik ben nu geen volwaardig mens in mijn ogen. Ik wil werken, ik kan werken en ik wil een voorbeeld zijn voor anderen.”

Jeannette (52) uit Ulft
Kan praten als Brugman en verdiende op die manier, als telemarketeer, ook haar geld. Sinds een conflict met de directeur van het bedrijf is ze uitgepraat. Uitgeteld voelt Jeannette zich nog lang niet: „Ik wil laten zien dat vijftigplussers goed kunnen aanpakken en willen werken.”

Rik (26) uit Puiflijk
Werkte als kleine zelfstandige in de bouw, maar ging failliet door de economische crisis. Raakte zijn huis kwijt en woonde in een bouwvallige caravan. „Ik voelde me zo waardeloos. ’s Morgens word je wakker en kijk je in een zwart gat van nutteloze uren.” Rik hoopt een comeback te maken als kok.

Sanne (43) uit Nijmegen
Was lekker bezig bij de DSBbank totdat het imperium van Dirk Scheringa instortte en zij op straat kwam te staan. Sanne is ten einde raad: „Dit moet niet te lang meer duren, het sleept maar voort.” Omdat ze uit een horecafamilie komt, verwacht ze veel van de kans die ze krijgt in de realityserie.

Jan (25) uit Honselersdijk Vermaakt zich wel sinds hij geen baan meer heeft, maar komt geld tekort om de dingen te doen waar hij zin in heeft. Bovendien is Jan het zat om thuis te zitten: „Ik hoef niet meer op de tijd te letten, ik kan opstaan wanneer ik wil. Dat is niet goed voor mezelf en mijn omgeving.”

René (54) uit Leiden Was onderhoudsmonteur. Is ten gevolge van een ziekte voor veertig procent afgekeurd en zou zich dolgraag nuttig maken in de resterende zestig procent van de werkweek. Met name in de winter komen de muren op René af. „Ik wil weer wat te doen hebben, anders ga ik helemaal naar de klote.”