Maandagavond Egypteavond

Zelfs de oude Grieken reisden al als toeristen de Middellandse Zee over om vol bewondering te bekijken wat de Egyptenaren drieduizend jaar eerder al hadden gebouwd. De piramiden, tempels en met hiërogliefen versierde bouwwerken - herinneringen aan het ooit zo machtige Egypte - stelden niet teleur.

Veel van die pracht en praal is nog altijd te bezoeken. National Geographic besteedt onder de naam Secrets of Egypt elke maandagavond uitgebreid aandacht aan de oude Egyptische beschaving.

Scorpion King
Op de eerste avond is er aandacht voor The scorpion king (ook bekend uit de lm The Mummy), een gewelddadige koning die wel eens de grondlegger van de Egyptische beschaving zou kunnen zijn. Hij verkocht zijn ziel aan de god Anubis in ruil voor onoverwinnelijkheid.

Toetanchamon
Burying King Tut (22.00 uur) gaat over de zeventig dagen tussen de dood van Toetanchamon en zijn begrafenis. De begrafenis van de beroemdste farao ooit bleek een haastklusje te zijn geweest: Egypte had het destijds veel te druk met de machtsstrijd rond zijn opvolging.

Piramide
Het is bijna niet te bevatten, maar de piramide van Cheops is 4500 jaar oud. Het is het enige van de zeven wereldwonderen dat de tijd heeft overleefd. In The great pyramid (23.00 uur) is te zien dat zo ongeveer alle Egyptenaren des tijds moeten hebben gewerkt om de twee miljoen stenen van de piramide voor de bouw te verplaatsen.

Reageren