Mulan

De bekende Disney-prinsessen Assepoester, Doornroosje en Belle (van het Beest) kregen er in 1998 een Aziatische vriendin bij na de première van Mulan. In diverse opzichten brak de animatiefilm met enkele Disneytradities. 

Tot Mulan werden vrouwelijke hoofdrolspelers meestal gered door een heldhaftige prins. Ditmaal is het aan het Chinese meisje Mulan om haar keizerrijk te redden van een leger vervaarlijke Hunnen. Maar Mulan speelt zich af ten tijde van de Han-dynastie, ongeveer twee eeuwen vóór Christus. Dat was een tijd waarin vrouwen absoluut niet het leger in mochten. Mulan trekt daarom verkleed als jongen ten strijde, geholpen door een magische krekel en Mushu, een bijdehante maar ietwat klein uitgevallen draak.

Ook wat betreft animatie wijkt Mulan af van waar Disney tot dat moment om bekend stond: gedetailleerde en uitbundige beelden. Ter voorbereiding op Mulan verbleef het productieteam van de film wekenlang in China om zich te verdiepen in de lokale cultuur, kunst en oude architectuur. Dat resulteerde in een animatiestijl die gebruikmaakt van klassieke Chinese tekenkunst, herkenbaar aan de eenvoudige lijnen en subtiele waterverfkleuren.

De film wist jong en oud te boeien, maar kon ondanks het onderwerp toch rekenen op forse kritiek vanuit feministische hoek. Het verhaal zou vrouwonvriendelijk zijn, omdat Mulan pas de held mag zijn als ze verkleed is als jongen. Wie de spectaculaire ontknoping van Mulan ziet, kan niet anders dan concluderen dat in Disneys oude China girlpower in alle soorten en maten voorkwam.

Reageren