NCRV Dokument: De groene hemel

Stadskinderen staan vaak ver van de natuur. Er zijn erbij die een lieveheersbeestje aanzien voor een dodelijk insekt en denken dat planten en bloemen regelrecht uit de fabriek komen. Bert Ydema is dat een doorn in het oog.

De 'groene' onderwijzer geeft al veertig jaar les in de Mr. A. de Roostuin in het Amsterdamse Westerpark. Hij brengt zijn pupillen kennis en respect bij voor alles wat groeit en bloeit en laat ze eigenhandig zaaien en oogsten.

Harmonie
Onder zijn bezielende leiding verandert de schooltuin elk jaar weer in een oase tussen het steen. En passant leert hij de koters liefde voor het leven, in harmonie met elkaar en de natuur.

Pensioen
Twintigduizend jongens en meisjes heeft hij onder zijn hoede gehad, nu gaat meester Bert met pensioen. Roel van Dalen filmde hem in zijn laatste lesjaar voor de NCRV-documentaire De groene hemel. Het is tevens de titel van een boek dat de hoofdpersoon schreef over zijn ervaringen in het Westerpark en het verband tussen de seizoenen en zijn persoonlijke ontwikkeling.

Reageren