Rob Kamphues jubileert in Reünie

13 november 2011 00:01 | kijktips | Door Televizier

In de jubileumuitzending praten achttien Molukkers over hun jeugdjaren in woonoord Schattenberg (Drenthe). 

„Een bijzondere special”, zegt Rob Kamphues (51), het gezicht van De reunie. „Het gaat over de tweede generatie Molukkers en dat is een lastig thema in Nederland .Wij schamen ons er, denk ik, nog steeds voor hoe de Nederlandse regering de Molukkers ooit heeft behandeld, en tegelijkertijd zitten de kapingen in de jaren 70 ons nog steeds dwars. Eén van de gasten, Abe, heeft negen jaar gevangen- gezeten wegens zijn aandeel in de treinkaping van 1975 in Wijster. Hij praat er niet gemakkelijk over. Maar als hij de archiefbeelden van de kaping terugziet, wordt hij overvallen door emotie en komt hij wat meer los.”

‘Ik verzuip hem!’
Rob kwam in 2005 van BNN en moest voor wat meer pit zorgen bij de KRO. „Het idee was om een soort Klasgenoten te maken, maar dan zonder bekende Nederlanders. Eigenlijk zag ik het eerst niet zo zitten; het leek me zo braaf. Peter Blom, de toenmalige eind redacteur, en ik wilden dat het confronterend zou zijn en dat er op locatie gedraaide filmpjes in zouden zitten.” Ze mochten het van de leiding op hun manier proberen en behaalden in korte tijd hoge kijkcijfers. De kritiek van collega’s dat de makers de goede naam van de KRO te grabbel gooiden, verstomde snel. „De eerste aflevering was op het randje”, geeft hij toe. „We waren zelf ook onwetend. We gingen met een gepeste jongen en de pestkop op survivalkamp in de Ardennen. Toen ze samen een vlot moesten bouwen, riep de gepeste jongen: ‘Nooit, ik verzuip hem nog liever!’ Het is uiteindelijk goed gekomen tussen die twee, maar nu pakken we het toch iets subtieler aan.”

Niet gauw tevreden
Het programma ontwikkelt zich nog steeds, vindt hij. „Dat komt omdat we hoge eisen aan onszelf stellen. We zijn niet gauw tevreden. Een tien geven we nooit, hooguit een acht of een negen.” De special over de klasgenoten van Anne Frank (2009) staat in zijn top-100 van De reünie op één. „Vanwege de historische waarde en omdat je weet dat die mensen nooit meer bij elkaar komen.” Goede tweede is de aflevering over Dutchbatters in Srebenica (2011). U kunt alles terugzien op Uitzendinggemist.nl