Upclose: James Brown

De AVRO-documentairereeks Up close is afgeleid van Close up en speciaal gericht op een jonger publiek. Beetje raar dus wellicht dat de eerste docu van vanavond uitgerekend over James Brown gaat, de Godfather of Soul die bijna drie jaar geleden op 73-jarige leeftijd overleed.

Aan de andere kant, zonder Brown had de muziek van vandaag de dag toch heel anders geklonken. Met zijn opzwepende ritmes, staccato zang en spectaculaire optredens was hij een belangrijke vernieuwer binnen de r&b-, soul- en funkmuziek. Ook heeft hij een grote invloed gehad op de hiphop: geen enkele andere artiest is zo vaak gesampled als James Brown.

Gevangenis
Met behulp van archiefmateriaal en interviews met o.a. saxofonist Pee Wee Ellis, trombonist Fred Wesley, bassist Bootsy Collins en vele anderen schetst Up close een beeld van het leven van Brown, die al op vijftienjarige leeftijd in de gevangenis belandde voor een gewapende overval – er zouden nog vele bezoekjes volgen.

Bewondering
Het accent zal echter liggen op de jaren 1955 - 1971, waarin hij de wereld veroverde met hits als Please Please Please, I Got You (I Feel Good) en Get Up (Sex Machine). Zo is de tirannieke rasperformer te zien tijdens een optreden in de concertfilm The T.A.M.I. Show uit 1964, waar hij voor het eerst de bewondering oogst van een grotendeels blank publiek.

Reageren