VPRO's Import: Robotliefde

Het bed delen met een robot lijkt nu nog iets uit een sciencefictionfilm, maar in de nabije toekomst is het misschien zo gek nog niet. Het verschil tussen mensen en robots wordt steeds kleiner.

Onze mechanische evenbeelden krijgen steeds meer menselijke eigenschappen en uiterlijke kenmerken.

Menselijk
Ze kunnen (nog) niet zelfstandig denken of emoties ervaren, maar gaan wel een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. Hoe menselijk kunnen robots worden?

Die vraag voert de Deense regisseur Phie Ambo onder andere naar Japan, waar professor Hiroshi Ishiguro bij wijze van proef een robot heeft gemaakt die een levensechte kopie van hemzelf is.

Test
Hij test het ding op zijn negen jaar oude dochter, die de mechanische versie van haar vader niks vindt. Maar er bestaan ook robots die zijn ontwikkeld om dementerende mensen en autisten iets te geven om voor te zorgen en van te houden.

Robot-huisdieren
In Duitsland en Italië bezoekt de filmmaakster bejaarde vrouwen, die robots in de vorm van een zeehondje als gezelschapsdier hebben gekregen. De beestjes reageren op aanraking en geluid en zijn voor hun 'baasjes' niet van echt te onderscheiden.

Reageren