2008: DE UITSLAG!

Zo, het hoge woord is eruit! De genomineerden zijn bekend, de reacties stromen binnen, de winnaars en afvallers reageren, kortom; het spel is in z'n volgende fase beland.

Donderdagochtend 2 oktober toog ik naar de Radio 538 studio in Hilversum. Bij Evers Staat Op zouden Peter Houben en ik de genomineerden bekend maken. De plek van Edwin z’n ochtendshow is een logische om dit te doen. Hij heeft niet alleen de best beluisterde ochtendshow, hij was ook de allereerste winnaar van de Gouden RadioRing ever. Dat kan niemand 'm meer afnemen. En het is daarom juist leuk om in zijn show, die geen Ring meer kan winnen (want die krijg je meer eens in je leven), de genomineerden te onthullen.

Rond half negen reed ik het krappe 538-parkeerplaatsje op, om gewoon naar binnen te wandelen en meteen de trap op te gaan en de studiodeur maar es open te duwen. En daar zitten de mannen dan, gewoon in hun radiostudio. Het is er stiller dan je zou denken als je de radio-uitzending zelf volgt. Op een groot tv-scherm kijken ze naar een Frits Spits interview in Goedemorgen Nederland waarin de nestor der dj's (die zelf trouwens nét buiten de genomineerden viel) weer moppert op Mathijs van Nieuwkerk en een kennelijk slechte moraal die door Nederland huist.

Frits is altijd erg betrokken, ook hierin, maar als hij boos wordt, is hij eigenlijk helemaal niet zo'n leuke man. Evers heeft zelf de dag ervoor in zijn ochtendshow het vuurtje opgestookt door Frits leeg te laten lopen aan de telefoon. Hoewel ook Edwin na een paar minuten Frits tegen zichzelf in bescherming wilde nemen, want hij ging wel behoorlijk tekeer hè. Opvallend dat zo’n klein dingetje in Hillywood in de polder zo’n grote zaak kan worden.

Maar afijn, ons eigen mediacircusje weer. Die RadioRing maakt wel wat los, zeg. Meer dan 162.000 stemmen op alle negen prijzen voor radio en tv, wauw! En dan al die reacties daarna. Het doet me groot plezier om te zien hoe iedereen er in op gaat. Het is pas het derde jaar dat deze prijs er is en nu al lijkt het zo’n instituut te zijn. Mag ik even trots zijn?

Dan de genomineerden zelf. Leuk dat er in alle categorieën weer nieuwe namen zitten. Dat is toch maar afwachten, want in radioland verandert er lang niet zo veel als in een tv-seizoen, waar programma's komen en gaan. Radio gedijt juist bij regelmaat en herkenning voor een langere periode, daar zou je dus eenzijdige prijzen van kunnen krijgen. Goed, Giel is wéér genomineerd voor beide prijzen waar hij aan mee kan doen.

Maar nieuw is bijvoorbeeld Annemieke Schollaardt, Gerard Ekdom in de top 3 van mannen (chapeau chapeau) en de hoge stek voor de Coen & Sander Show, dat zijn toch leuke dingen. Veel titels van 3FM en ook Radio 538, dat valt toch wel op. Maar de andere zenders waren ook allemaal flink aangevinkt. Maar ze vallen nét buiten de top 3 en dus buiten het zicht. Weet in ieder geval dat er vrijwel niemand niet populair was in de polls. Voor de variatie in de top 3 had het nog gemêleerder gekund, maar ja, jullie stemmen zo! En ik vind het een mooie lijst. Op naar een spetterende finale!

Binnenkort meer hier over het hoe en wat! En alle genomineerden, gefeliciteerd!!!!!!!

© Arjan Snijders

Reageren