Albino alligator & Frailty

Wat is dat toch met acteurs die ook achter de camera willen kruipen? Kevin Spacey en Bill Paxton hebben allebei de sprong gewaagd en zijn gaan regisseren. Hun beider debuut als regisseur is vanavond te zijn. Kijk en vergelijk...

Wie: Kevin Spacey (48), als acteur bekend van The Usual Suspects, Se7en en American Beauty

Regiedebuut: Albino Alligator (1997), 20.30 uur bij RTL 7

Waarover: drie dieven (gespeeld door Matt Dillon, Gary Sinise en William Fichtner) proberen een overval te plegen, maar die mislukt hopeloos. Wanneer de politie hen op de hielen zit, zien ze geen andere uitweg dan Dino's Last Change Bar binnen te gaan en alle aanwezigen te kidnappen.

Waarom: "Ik verlangde er al jaren naar om een film te regisseren. Zou ik een goede verhalenverteller zijn? Het verhaal van Albino Alligator is erg verrassend. Maar hoe kon ik het filmen, zonder dat mensen na dertig minuten gillend de zaal zouden verlaten? Daarnaast wilde ik niet dat mijn handschrift duidelijk te herkennen was. Mensen moeten naar de film kijken en totaal vergeten wie het heeft geregisseerd."

Weetje: de film Beyond the Sea (2004) heeft Kevin geschreven, geregisseerd en geproduceerd en hij speelde ook de hoofdrol. Recount, die dit jaar uitkomt, heeft hij ook geregisseerd, geproduceerd en hij heeft erin geacteerd.

billpaxton.jpg © HBO
Wie: Bill Paxton (53), als acteur bekend van Alien, Titanic en de serie Big love

Regiedebuut: Frailty (2001), 22.20 uur bij RTL 7

Waarover: Fenton Meiks (Matthew McConaughey) onthult dat zijn broertje een religieuze seriemoordenaar is naar wie de FBI op zoek is. In flashbacks vertelt Fenton zijn afschuwelijke familieverhaal waarin een grote rol is weggelegd voor zijn godsdienstwaanzinnige vader (Bill Paxton).

Waarom: "Mensen kennen me vooral als acteur, maar ik maakte al filmpjes toen ik tiener was. Voor mij is het dus heel normaal dat ik ooit zou regisseren. Sterker nog: als acteur lette ik altijd al op het geheel en niet alleen op mijn eigen rol."

Weetje: Frailty werd op voorhand zo heftig bevonden, dat de pers de horrorfilm aanvankelijk neersabelde. "Kijk, als de film gewoon slecht was geweest, dan hadden ze gelijk. Maar het leek wel of de journalisten niet objectief naar Frailty konden kijken." Om toch een goede buzz te creëren, heeft Bill zijn vrienden James Cameron (regisseur Titanic), Sam Raimi (regisseur Spider-Man) en horrorschrijver Stephen King gevraagd of zij de film wilden beoordelen en aanprijzen.

Reageren