Blauw Bloed extra: Monarchy: The Royal family at work

Al meer dan vijftig jaar is Elizabeth II (82) inmiddels de vorstin van het Verenigd Koninkrijk. En waar haar familie, zeker de afgelopen twintig jaar, voor het ene schandaal na het andere zorgt, lijkt Elizabeth zo'n beetje de enige te zijn die zich van de Koninklijke verantwoordelijkheid - en dus onbesproken gedrag - bewust is.

Enig smetje is haar imago van een kille regente, ze wordt door verschillende media zelfs een wereldvreemde ijskoningin genoemd. Of dat imago juist is, kan de komende elf weken worden beoordeeld, aangezien de BBC het voor elkaar kreeg om de Koningin een jaar lang te volgen tijdens haar werkzaamheden.

Aspecten
Alle aspecten van haar baan zijn in beeld gebracht: van haar bezoek aan President Bush in Amerika (vanavond in de eerste aflevering) tot aan het vieren van haar tachtigste verjaardig. Naast de Koningin zijn ook haar zoon en troonopvolger Charles en haar kleinkinderen Harry en William gevolgd.

Not amused
Helemaal gladjes verliep de samenwerking tussen het Koninklijk Huis en de BBC overigens niet. Een fragment in de voorvertoning van de serie wekte de indruk dat Koningin Elizabeth woedend een poseersessie bij de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz had verlaten omdat Leibovitz haar vroeg haar tiara af te zetten voor een van de foto's. In werkelijkheid (zoals vanavond in de eerste aflevering duidelijk wordt) was de Koningin 'slechts' not amused en verliet ze de zaal helemaal niet – het incident betekende het ontslag van de BBC-directeur.

Reageren