De 'bitch' uit The Good Wife

In de serie The good wife speelt veterane Christine Baranski (58) de strenge, doch rechtvaardige juriste Diane Lockhart. Een interview met een vrouw met een mening.

Diane lijkt ons een pittige dame.

"Toen The Good Wife nog maar twee afleveringen bezig was, werd ik al bestempeld als 'bitch' van de serie. Dat komt doordat ik een sterke vrouw speel. Eentje zonder man en kinderen, die zich vooral bezighoudt met politiek."

"Maar ik verdenk Diane er nog steeds van een geheim liefdesleven te hebben. En ik vind het best leuk om een bitch gevonden te worden."

Ben jij ook een feministe, net als Diane?

"Ja, ik vind het feministisch dat ik twee dochters heb grootgebracht die allebei gestudeerd hebben, sterk, zelfverzekerd en welbespraakt zijn. Als vrouwen overal ter wereld naar school konden, zou de wereld er anders uitzien. Vrouwen voeden mannen op. Als je vrouwen naar school stuurt, leren zij hun zoons vrouwen met respect te behandelen. Misschien kan ik via The Good Wife ook invloed uitoefenen. Vrouwenhandel gaat mij erg aan het hart; daarom heb ik de schrijvers gevraagd dat onderwerp te verwerken in de serie."

The Good Wife zit vol mooie vrouwenrollen.

"Er zijn zo veel geslaagde vrouwen, maar ze komen weinig aan bod in film en op tv. Misschien wordt nu langzaam duidelijk dat ook de vrouwelijke helft van de bevolking de moeite waard is. Meryl Streep krijgt gelukkig de kans om ook in de tweede helft van haar leven prachtige rollen te spelen, maar er zijn meer actrices die dat kunnen."

We leven in 2011. Zijn mannen en vrouwen niet allang gelijk?

"De producers zijn allemaal mannen en die hebben soms rare idee├źn. Bijvoorbeeld dat er in elke film autoachtervolgingen, explosies en pistolen moeten zitten. Ik was laatst in de bioscoop en zag een hele rits van exact dezelfde trailers voorbijkomen. Het leek wel dezelfde film. Waar zijn de verhalen over vrouwen, over families?"

Meer over:

Reageren