De tussenstand

Halverwege de eerste verkiezingsronde voor de Gouden RadioRing 2008, beleef ik er al weer veel plezier aan. Regelmatig word ik aangeklampt door radiomakers. "Eh, hoe gaat het met de stemming? Wat is de tussenstand nu?" Ik vertel natuurlijk niets (maar weet het natuurlijk wel).

Ik zeg hooguit dat het zin heeft je luisteraars op te roepen te stemmen. Een praatje over de RadioRing in je uitzending levert gelijk stemmen op. En digitale verwijzingen op websites en in nieuwsbrieven leveren ook geheid stemmen op. Of ze ook echt op jouw show stemmen als ze al die namen van de concurrentie zien, tja, dat weet je dan weer niet zeker...

En op zich zou ik best willen zeggen wat de tussenstand nu is. Maar Televizier-Ring baas Peter Houben raadde het me af. Twee jaar terug werd er tijdens de stemming op de Gouden Televizier-Ring in de tv-uitzending een tussenstand gegeven. Dancing with the stars stond halverwege die uitzending bovenaan. Maar De Lama's wonnen. En daar kwam dan weer veel commentaar op.

Doorgestoken kaart, manipulatie, kijkersbedrog, voor minder deden de criticasters (en verliezers?) het niet. En dus is het niet verstandig om nu al te roepen dat Frits, Gerard, Giel, Rick, Michiel, Sophie, Froukje, Annemieke, 3FM Serious Request, de Radio 2 Top 2000, het 538 EK Kampioensfeest en weet ik veel wie en wat er hoog staan op dit moment. Want als ze dan straks toch niet in de top 3 staan, komen de zeurpietjes en gedupeerden weer klagen....

Maar wat een onzin is dat eigenlijk!? Deze prijs is een echte publieksprijs. Er kan en mag niet worden gemanipuleerd. Alles wordt gecontroleerd door een notaris. Eénmaal iets sturen aan de uitslag zou sowieso de hele prijs uithollen en meteen een volgende editie overbodig maken. Dat een tussenuitslag anders is dan de einduitslag, dat is toch heel logisch? Aan de andere kant geven minder logische winnaars het misschien wel vroegtijdig op als ze horen nog niet in de top 3 te staan. En zo kleven er toch wel meer nadelen aan het vrijgeven van die tussenstand. Dus, hier maar eens de vraag: wat vinden jullie? Wel of niet vertellen hoe het er nu voor staat?

PS Eén ding is alvast wel leuk om mee te geven. Er is werkelijk niet één van de 180 titels waarop níet is gestemd! Zou iedere radiomaker dan toch aan alle vrienden en familie vragen even op hen te stemmen?

Reageren