Geluk zit in een klein kastje

Wat gaan de maanden snel: we hebben alweer een nieuwe Superfan! Esther (nickname: Poppy) houdt voor het blad en de site een maand lang een blog voor je bij, waarin ze vertelt wat haar boeit op de buis.

Volgens de Duitse trendwatcher Matthias Horx zijn vrouwelijke programma's een megatrend. Vrouwen spenderen steeds meer tijd voor de tv, omdat het laat zien hoe je je eigen leven en dat van een ander mooier kan maken.

Make-overshows, opvoedprogramma's, America's next topmodel; vrouwen smullen ervan en geloven dat hun leven er beter van wordt. Programma's waar ik graag na een drukke dag, languit op de bank, even bij blijf hangen.

Na het lezen van het Duitse onderzoek schoten er twee dingen door mijn hoofd. Allereerst het maffe experiment van een Amerikaanse vrouw die een jaar lang leeft volgens de adviezen van Oprah Winfrey, die variëren van 'Kijk iedere zaterdag naar progamma X', 'Lees dit boek' tot 'Deze schoenen moet je gewoon echt hebben' en 'Gamba's zijn ideaal voor het avondeten'.

Op haar blog www.livingoprah.com houdt de dame in kwestie haar voortgang bij. Het doel van de blogster? Om het ultieme geluksgevoel dat Oprah uitstraalt ook te vinden.

Het tweede dat door mijn hoofd schoot, was een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht naar aanleiding van de documentaire Beperkt houdbaar van Sunny Bergman. De conclusie van dit onderzoek is dat hoe meer televisie je kijkt, hoe negatiever je zelfbeeld is. Mensen die zichzelf mooi vinden, kijken dan ook minder televisie.

Toch vreemd dat mensen televisie beschouwen als een middel om geluk te vinden, zelfverzekerd te zijn of hun leven beter te organiseren. Ik zag televisie tot nu toe als de ideale ontspanningsmethode. Lekker verstand op nul en kijken maar. Ik ga maar weer eens een boek lezen.

Esther over zichzelf: "Als Poppy bezoek ik het forum van Televizier.nl vooral om te kletsen over series als Grey's, Desperate housewives, Heroes en Pushing daisies. Naast een serieuze serieverslaving staat onze DVR geregeld overuren te draaien voor de intrigerende programma's van BBC 3. Overigens ben ik een redelijk gerichte kijker, want met baan, man en kind (en een sociaal leven) is kijken om het kijken echt verleden tijd."

Reageren