Hof van Joosten

Een bekend klinkende rechtszaak in Het hof van Joosten: Een ongeneeslijk zieke vrouw zoekt hulp bij een alternatief genezer. Hij raadt haar af reguliere artsen te bezoeken. Als de vrouw uiteindelijk overlijdt, begint het Openbaar Ministerie een zaak tegen de genezer.

De vrouw in deze zaak is natuurlijk actrice/presentatrice Sylvia Millecam die in 2001 overleed aan de gevolgen van borstkanker, nadat de alwetende zieneres Jomanda haar ervan had overtuigd dat er helemaal geen sprake was van kanker.

Kwakzalvers
Op de lijst van grootste kwaadaardige kwakzalvers van de twintigste eeuw staat Jomanda op plaats vijftien. De eerste plek is voor Cornelis Moerman die vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw beweerde dat kanker prima te genezen was met een dieet van groente, fruit en zuivel. Hij had vele aanhangers, leidde zelf artsen op en had de steun van veel politici.

Strafprocedure
Helaas lukte het hem niet ook maar één kankerpatiënt te genezen. Moerman kreeg nooit een strafprocedure aan zijn broek, Jomanda wacht een ander lot. Het Amsterdamse gerechtshof gaat het medium uit Tiel alsnog vervolgen voor haar rol in de affaire Millecam. Nu maar kijken of het publiek in de studio bij Astrid Joosten het daarmee eens is.

Reageren