Holland Doc: My Second Life

Miljoenen mensen leiden een tweede leven. Op Second Life welteverstaan, een virtuele wereld op het internet waarin je kunt zijn wie je wilt. Deelnemers creëren een alter ego ('avatar' genoemd) en hebben zo invloed op hun uiterlijk, beroep en vriendenkring. Kortom, zaken die in het echte leven niet altijd maakbaar zijn.

De Amerikaanse regisseur en filmmaker Douglas Gayeton dook zeven maanden in de virtuele wereld en maakte My Second Life, de eerste film van binnenuit over dit bijzondere fenomeen. Hij ontwierp een 'tweede ik', Gayeton Ringo, die (net als Douglas zelf) een bestaan als filmmaker leidt. Hoofdpersonage in zijn nieuwe film is Molotov Alva, een man die plotseling uit de fysieke wereld verdwijnt en in Second Life opduikt, waar hij in dagboeken zijn ervaringen beschrijft.

Net echt
Femke Wolting is directeur van Submarine, het Nederlandse mediabedrijf dat My second life produceerde. ''Het grappige was dat tijdens het draaien dingen gebeurden die ook in de echte wereld plaatsvinden: het weer werkte niet altijd mee en er waren mensen die in beeld gingen staan tijdens het filmen.''

Onbekende wereld
Douglas beschouwt zijn project als geslaagd. ''Ik heb een raam gemaakt van de echte wereld naar de virtuele. Pakweg 75 procent van mijn publiek is nooit in Second life geweest. Ik toon wat voor hen verborgen blijft.

Reageren