Holland Festival: La pasión ségun San Marcos

Onder het toeziend oog van prinses Máxima eindigt het Holland Festival vanavond met een swingende muziekvoorstelling in Carré: La pasión según San Marcos. Máxima's landgenoot Osvaldo Golijov componeerde het stuk dat de kruisgang van Jezus verbeeldt, gezien door Latijns-Amerikaanse ogen.

De Verlosser heeft in de visie van de maker een donkere huid en lijkt meer op Che Guevara dan op de zoon van God zoals wij hem kennen. Met het evangelie van Marcus als uitgangspunt laat Golijov hem in het Spaans zingen en gepassioneerd een scala van emoties vertolken, variërend van angst en onzekerheid tot grote woede.

Mank
Ritmische wijsjes, Braziliaanse ballades en de flamenco (bij het verraad van Judas) omlijsten de passie waarin tal van bijbelvreemde elementen opduiken en strijkers de tweede viool spelen. Op de strekking van het verhaal na gaat elke vergelijking met de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach mank. En dat terwijl Osvaldo Golijev, zoon van Joodse immigranten uit Oost-Europa, La pasión según San Marcos in 2000 schreef ter ere van Bachs 250ste sterfdag.

Reageren