‘Ik speel een foute man, maar ik kan wel sympathie voor hem opbrengen’

4 oktober 2011 00:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De rol van foute vastgoedhandelaar Couwenberg wordt in de serie ‘Overspel’ met verve gespeeld door Kees Prins. „Ik heb iets met die Couwenberg. Ik vind ’m wel oké.”

Oude kop
Mocht u uzelf tijdens het kijken naar Overspel betrappen op de gedachte dat die Kees Prins toch wel een heel oude kop heeft gekregen: dat is make-up. En Prins (55) heeft naar eigen zeggen lang op de make-upafdeling moeten doorbrengen om een geloofwaardige zestiger te lijken. „Ik zag er steeds te jong uit.” Uiteindelijk brachten een korter kapsel, grijze slapen en grijze wenkbrauwen de uitkomst. „Dan krijg je er zo tien jaar bij. Het moest, want anders geloof je nooit dat die Couwenberg een zoon van 35 heeft.”

Foute man
De spil Kees Prins speelt een belangrijke rol in de thrillerserie van de Vara. Als Couwenberg is hij de spil om wie alles draait. Een dubieuze figuur voor wie Kees toch de nodige sympathie voelt. „Couwenberg is een Amsterdams volkstype dat zich heeft opgewerkt, maar toch een straatschoffie is gebleven. Hij begeeft zich in twee werelden en weet niet zo goed hoe hij moet omgaan in de wereld van het snelle geld. En ja, hij is een foute man, maar niet heel erg fout. Het is niet iemand die mensen omlegt. Bovendien is hij in eerste instantie belazerd door zijn eigen zwager, dus hij voelt zich gedwongen om met gelijke munt terug te betalen. Daarom kan ik ook wel sympathie voor hem opbrengen. Normaal vind ik het alleen maar verschrikkelijk, mensen die zo met andermans geld omgaan. ”

Saaie materie
Saaie materie Waar sommige andere acteurs zich maandenlang verdiepen in hun personages om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, ziet Kees Prins geen heil in een ellenlange voorbereiding. „Ik denk altijd: dat heeft de scenarioschrijver al voor me uitgezocht, dus zoals het op papier staat, is het. En als ik iets niet snap, dan vraag ik het gewoon. De scripts en dialogen in Nederlandse series zijn tegenwoordig sowieso goed. Vroeger waren de zinnen die de acteurs moesten uitspreken, zo slecht dat het net leek alsof er slecht geacteerd werd. Dit script was zo goed dat ik tot midden in de nacht heb doorgelezen.” Heeft Prins ter voorbereiding dan zelfs niet een boek gelezen over vastgoedfraude? „Wel geprobeerd, maar ik kwam er niet doorheen. Wat een saaie materie is dat.”