NieuwsLLink

Stuur zes Nederlandse journalisten naar collega's in een ontwikkelingsland, laat ze samenwerken en zie wat er gebeurt. Journalisten op buitenlandstage. Dat is het achterliggende idee van NieuwsLLiNK.

Vorige maand reisde Radio 1-presentatrice en verslaggeefster Lucella Carasso (36) samen met een geluids- en cameraman af naar Liberia en werkte ze zes dagen bij het radiostation Peace FM Radio. Haar belevenissen en ervaringen zijn vanavond te zien.

Wat heb je gedaan?

"Heel veel. Van het presenteren van het journaal tot het leiden van een discussieprogramma. Het radiostation leek onze komst ook heel handig in te zetten als mooie pr-stunt om het wat meer aanzien te geven. We werden overal ingezet en geshowd."

Had je een bepaald verwachtingspatroon van Liberia?

"Ik had een beeld van kindsoldaten en mensen met geweren op straat. Een verweesde samenleving. Het was veel rustiger en veiliger dan ik dacht. Ik was vooral nieuwsgierig naar de maatschappelijke context waarin de media in Liberia kunnen en mogen opereren. Welke overeenkomsten en verschillen er waren."

En?

"In Liberia zijn ook gewoon nieuwsprogramma’s, reportages en talkshows. Net als bij ons. Radio is iets universeels. Ik kon er prima meedraaien, dat bleek de eerste dag ook wel. Op zondagavond kwamen we aan en de volgende dag presenteerde ik daar al het nieuws."

Werken ze anders?

"Vooral de onderwerpen zijn anders. Liberia is een land dat net uit een burgeroorlog komt, dus vrijwel alles staat in het teken van deze oorlog en de wederopbouw. Ook de middelen zijn niet te vergelijken. Er is wel apparatuur, maar bijvoorbeeld geen benzine om naar Monrovia te rijden om te kijken wat er aan de hand is. Bovendien neemt men het niet zo nauw met programmering en tijd. Bij Radio 1 werken we letterlijk op de seconde. Daar maakt het echt niet uit als het nieuws een paar minuten later begint."

Reageren