Papieren fantasie

Net als televisie zijn boeken een goede manier om te ontspannen. Even weg uit de dagelijkse sleur om rustig weg te zakken in een andere wereld. Het aanbod van boeken is ontzettend groot en je hebt de werelden dan ook voor het uitkiezen. De persoonlijke boekkeuze wordt vaak bepaald door wat je gaat zien of hebt gezien op televisie.

Veel boeken zijn verfilmd en talloze televisieseries zijn weer gebaseerd op boeken. Je kunt Harry Potter of James Bond op de buis bekijken, maar je kunt hun avonturen ook lezen in boeken.

Soms worden de personages of plots herschreven en zo ontstaan weer nieuwe werelden. Hierdoor kunnen wij op de buis weer genieten van bijvoorbeeld Dalziel & Pascoe, Bones en Army wives.

Het omgekeerde gebeurt ook steeds vaker. Een succesvolle serie wordt in boekvorm uitgebracht. Denk hierbij aan de boeken van de drie CSI's en Criminal minds. Deze boeken zijn niet de basis van de serie, maar zijn juist ontstaan uit de serie.

Wat is de reden om deze boeken te lezen en niet de originele? En, lees je de boeken eerst of kijk je liever naar de film of televisieserie?

Mijn fantasie heeft ruimte nodig om een fictieve wereld te creëren. Ik lees eerst het originele boek en daarna ga ik pas kijken naar de fantasie van een ander. Net als bij het later lezen van een boek, schuilt hierin wel een gevaar. Er volgt namelijk een grote teleurstelling als de werelden niet overeenkomen!

Op Televizier.nl zal ik in ieder geval één blog wijden aan een boekverfilming in brede zin. Lees- en kijktips zijn zeker voor de donkere dagen voor Kerst zeer welkom!

Reageren