Surviving nature: ijsberen & inuit

IJsberen, iglo’s, poolvossen en toendra’s? De meeste mensen zien ze niet dagelijks. Mirella van Markus, Michael Boogerd, Hanna Verboom en Daniel Boissevain stonden de afgelopen weken wél oog in oog met deze bijzondere poolgezichten. Zij reisden op verzoek van het Wereld Natuur Fonds af naar een van de koudste en meest extreme gebieden op aarde: de Noordpool.

Tijdens een expeditie van ongeveer vier weken laten de vier BN’ers zich inspireren door de schoonheid van de Noordpool en komen alles te weten over de problemen waarmee het gebied kampt.

Klimaatverandering
Ex-wielrenner Michael Boogerd zegt veel te merken van de klimaatverandering. "Vooral met fietsen. Waar we tien jaar geleden in de winter naar Spanje gingen omdat het daar beter weer was, bleef ik de laatste jaren van mijn carrière gewoon in Nederland omdat het hier helemaal niet zo koud was." Met zijn deelname aan het programma wil hij aandacht vragen voor het klimaatprobleem.

Ecosysteem
De expeditie wordt inhoudelijk geleid door het WNF. Marc Cornelissen is als expeditieleider al vaak op de Noordpool geweest en laat de BN’ers zien wat er zo bijzonder is aan dit unieke gebied. Waarom is de toestand van de Noordpool van levensbelang voor de rest van de wereld? Welke bedreigingen kent dit unieke ecosysteem? En wat kunnen we doen om de grootste wildernis van het noordelijk halfrond te beschermen tegen overbevissing, vervuiling en klimaatverandering?

Reageren