Terug naar kijk- en luistergeld?

9 april 2010 12:41 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep (NPO) wil het kijk- en luistergeld opnieuw invoeren, een belasting voor voor bezitters van radio- en televisietoestellen. Op die manier wil hij de overheidsbemoeienis met de Publieke Omroep tot een minimum beperken, zegt hij in InsideTV.

Hagoort: "Op financieel vlak zijn we de speelbal van de politiek. Ik zou er vurig voor willen pleiten het kijk- en luistergeld opnieuw in te voeren. Dan is de NPO opnieuw van de burger en niet langer van politiek Den Haag."

Het kijk- en luistergeld werd afgeschaft in 2000. De Dienst Omroepbijdragen inde de belasting, bestreed zwartkijkers, deed huis-aan-huis controles en stuurde aanmaningen. Dat kostte op jaarbasis zo'n vijftig tot zestig miljoen gulden.

Tikkende tijdbom
Eén voor een presenteren de politieke partijen hun partijprogramma's. Ze willen fors bezuinigen op de Publieke Omroep, dat hen jaarlijks zo'n 750 miljoen euro kost. Hagoort vreest voor dramatische bezuinigingen: "De publieke omroep moet van de burger zijn. We hebben een maatschappelijke opdracht. Stelt u zich eens voor dat een kabinets plotsklaps fors gaat snijden? Daar heb ik schrik van."

Volgens hem had het niet anders kunnen lopen: "Sinds 2000, toen het kijk- en luistergeld werd afgeschaft, zit de publieke omroep permanent op een tikkende tijdbom."

"Onder Balkenende-IV was al afgesproken dat we voor 2011 in principe 775 miljoen euro zouden krijgen. Die afspraken staan nu weer helemaal op de helling. Het is wachten op het nieuwe kabinet om te weten waar we aan toe zijn. Maar ondertussen moeten wel productieschema’s afgeklopt worden," aldus Hagoort.

Nederland 1 verbindt
Groenlinks en de VVD willen terug naar twee televisiezenders en de PVV naar één. Hagoort pleit voor het behoud van Nederland 1 en 3: "Als ik vandaag dan al een analoog kanaal zou moeten schrappen, dan zeker niet Nederland 1 of 3. Dan nog liever Nederland 2. Het verbindende Nederland 1 hebben we precies nodig om alle lagen van de bevolking te bereiken."