Trailer Oorlogswinter

Het heeft maar liefst 36 jaar geduurd voordat iemand een film durfde te maken van het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Want het is best moeilijk om het populaire jeugdboek groots, meeslepend en ook nog intact op het witte doek te krijgen.

"Ik wilde een oorlogsfilm makn die ik nog niet eerder gezien had", zegt regisseur Martin Koolhoven. "Een film die heel dichtbij komt, die op de huid zit en vanuit de hoofdpersoon wordt verteld. Zo leef je heel erg mee met de emotionele reis die de jongen maakt."

Geschikte Michiel
Het vinden van die geschikte jongen, Michiel, was ook nog een heel gedoe. "We hebben honderden jongens bekeken voordat we Martijn Lakemeier hadden. Wat hij deed bij de verschillende audities, was verbazingwekkend knap", zegt Martin weer.

Alsnog nepsneeuw
En dan was er nog het klimaatprobleem: Oorlogswinter speelt zich af in een van de koudste winters van Nederland. Maar hier valt nog nauwelijks sneeuw, laat staan dat het zich ophoopt tot een dik pak. En dus moest de cast en crew uitwijken naar Litouwen. "Toen we er kwamen, lag er ook het pak sneeuw dat we nodig hadden. Tot het ineens de warmste winter in honderd jaar werd. Toen hebben we alsnog sneeuw moeten halen."

Oorlogswinter is nu in de bioscoop te zien. Bekijk hier de trailer:

Reageren