Soms geluk en veel verdriet

Alkan Çöklü blikt terug op veelbewogen GTST-seizoen

25 mei 2020 11:44 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

Alkan Çöklü (25) sluit als Amir Nazar een veelbewogen GTST seizoen af waar hij zijn huwelijk zag stranden, en ook zijn nieuwe liefde Amelie dreigt te verliezen.

Krijgt GTST wel een spannend slot?
“Door de omstandigheden hebben we inderdaad geen traditionele zomercliff, het was voor ons ook een verrassing hoe alles stopte. Maar de makers hebben de laatste aflevering wel heel bewust zo samengesteld dat er meer dan genoeg gebeurt om een hele zomer over na te denken. Het is echt niet zomaar een aflevering.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
“Amir maakt altijd veel mee, maar dit was wel een heftig seizoen. Zijn revalidatie na de vorige zomercliff, het einde van zijn huwelijk met Sjors, een nieuwe toekomst in de huisartsenpraktijk met Anton, zijn zorgen om z’n zoon Max-Ravi en zijn contact met Amelie. Het is zo uiteenlopend dat ik me als acteur nooit verveel, Amir is ook een personage waar de schrijvers veel kanten mee op kunnen, omdat hij nooit opgeeft. Daar is zijn overlevingsdrang te groot voor, hij blijft altijd hoop houden.”

Waarom gaat het toch mis met Amir en de liefde?
“Hij heeft ook gewoon heel veel pech, haha. Nee, Amir worstelt altijd met een hoofd/hart-probleem en is bij vlagen heel traditioneel ingesteld. Toen hij na Sjors Amelie leerde kennen, had hij moeite met de vrijblijvende aard van hun contact. Dat voelde niet goed voor hem: je hoort alleen het bed te delen met iemand als je een relatie hebt. Toch ging hij er in mee, tot hij ontdekte meer voor haar te voelen en dat ook eerlijk toegaf. Maar Amelie reageert niet zo geweldig op die kwetsbaarheid… Waarschijnlijk gaat seizoen 31 voor Amir in het teken staan van een zoektocht naar de liefde.”

Kun je verder al iets vertellen over het nieuwe seizoen?
“Er is besloten dat in Meerdijk van corona niks te merken zal zijn. Een bewuste keuze, omdat GTST voor veel kijkers een moment is om te ontsnappen aan de dagelijkse dingen en er even niet aan te denken. Daar komt bij dat we niet weten hoe de anderhalvemetermaatschappij zich gaat ontwikkelen. Over twee maanden kan het leven er ineens heel anders uitzien en dan zouden de afleveringen weer gedateerd overkomen.”

Is al bekend wanneer de opnames weer starten?
“De hoop is nog steeds dat we begin juni weer aan de slag mogen, dat hangt af van de manier waarop we dat veilig mogen en kunnen doen. Misschien moeten de acteurs vóór intieme scenes getest worden. Zodra dat duidelijk is, kunnen we tijdens de zomervakantie een buffer aan nieuwe afleveringen opbouwen zodat GTST in september weer kan starten op televisie. Het zorgt wel voor een unieke situatie: nog nooit eerder waren zowel de kijkers als de acteurs even ver in het verhaal.”

Hoe heb je de coronaperiode zelf beleefd?
“Qua werk lag alles stil, daardoor ben ik nog eens extra gaan beseffen hoe dankbaar ik ben dat ik elke dag bij GTST mijn vak kon uitoefenen. Door zo vaak en veel te spelen heb ik als acteur alleen al qua techniek zo enorm veel geleerd. Als acteur in Nederland is dat serieus een zegening.”

Is het lastig om de rol straks weer op te pikken?
“Na 2,5 jaar in de serie begrijp ik Amir en zijn motivaties zo goed dat hij nooit ver weg is. Als we draaien denk, beweeg en reageer ik als Amir. Zodra de regisseur ‘gestopt!’ roept, gaat de knop om en ben ik mezelf weer. Wat dat betreft vind ik het ook een compliment als mensen denken dat ik echt arts ben, soms krijg ik online zelfs medische vragen. Dat betekent in mijn ogen dat ik geloofwaardig ben in de rol.”

Heeft dat ook niet met je haar te maken?
“Haha, haar is inderdaad een belangrijk kenmerk van Amir. Als arts heeft hij het altijd heel formeel en netjes in een knot, zelf draag ik het altijd los. Mensen herkennen me daardoor vaak niet als ik bijvoorbeeld prank calls maak voor mijn YouTube kanaal Alkantubbies. Maar ik krijg sowieso veel vragen over mijn haar, zoveel dat ik er laatst zelfs een video aan heb gewijd. De meest gestelde is: “wat doe je om zulke krullen te krijgen?”. Het antwoord is heel simpel: kneden na het wassen en een beetje product gebruiken.”

Wat zijn naast GTST ambities voor je?
“Vorig jaar heb ik mijn eerste korte film geschreven en geregisseerd: ATILLA. Dat was een geweldige ervaring omdat je als acteur ineens aan de andere kant van het proces staat. Het is zeker mijn ambitie om meer te gaan regisseren en zelf een eigen (speel)film te maken.

TRAILER ATILLA from Alkan Coklu on Vimeo.

Meer over