5 vragen aan... Hanna Verboom!

De co-assistent gaat de grens over. Elin en Marjolein besluiten Rob achterna te reizen naar Kenia. Actrice Hanna Verboom groeide op in het Afrikaanse land, dus voor haar was het een thuiswedstrijd. We vroegen haar hoe de bijzondere trip tot stand kwam.

Jullie gaan naar Kenia met De co-assistent. Was het een idee van jou?
Ja. Ik heb zelf een stichting (Stichting Cheruto, een dentank voor creatieven rondom ontwikkelingswerk), waarvoor ik met andere organisaties om de tafel ga zitten. Zo ook met de Afrikaanse organisatie AMREF Flying Doctors. We waren net begonnen met De co-assistent en ik dacht: als de serie een succes wordt, moeten we naar Afrika. Anderhalf jaar later stonden we er.

Waren de makers meteen enthousiast?
Enthousiast waren ze zeker, maar voordat het ook realiteit werd, moest er natuurlijk nog wel veel gebeuren. Het is niet goedkoop om de hele crew naar Kenia over te vliegen. Het plaatje moest kloppen. Dat is gelukt.

Hoe was het voor jou om terug te zijn in het land waar je bent opgegroeid?
Ik had me van tevoren niet gerealiseerd dat we daar ook zouden moeten werken en me er alleen maar waanzinnig op verheugd. Het was fysiek echt zwaar. We hadden van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds opnames, bij een temperatuur van zo’n veertig graden. We zaten in de middle of nowhere, hadden bijna geen toiletvoorzieningen. Het was survivallen, maar dat maakte het alleen maar extra speciaal.

Ga je vaak terug naar Afrika?
Ik probeer elk jaar te gaan, ook voor mijn stichting. De meisjes daar zie ik toch een beetje als halfzusjes of nichtjes. Ik voel me nauw verbonden met Kenia; het is mijn tweede thuisland. Ik ben verliefd op dat land en dat continent. Ik kom er tot rust.

Zou je er kunnen wonen?
Zeker. Als ik ooit meer rust in mijn kont krijg, lijkt het me heel leuk om er een deel van het jaar te wonen.

Reageren