De allereerste

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1964: Stiefbeen en Zoon

8 augustus 2019 05:30 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1964 was de allereerste Ring voor de serie Stiefbeen en zoon.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

De allereerste winnaar van de Gouden Televizier-Ring is met recht een klassieker. De NCRV-comedy Stiefbeen en zoon speelt in een met lompen en oude metalen volgestouwde winkel bij het Amsterdamse Waterlooplein. Stiefbeen en zijn zoon Dirk runnen de zaak, het paard Frieda trekt de kar.

Stil op straat

Pa is een mopperende sjacheraar die er graag zijn gemak van neemt. Dirk knapt het vuile werk op en veegt zijn ouweheer geregeld de mantel uit. In elke aflevering hebben ze slaande ruzie, maar het komt altijd weer goed. En als het écht moet, gaan ze zelfs voor elkaar door het vuur. De zwartwit-serie houdt halverwege de jaren zestig eens per week het grootste deel van Nederland van de straat.

Meeleven

De kijkers leven hartstochtelijk mee met het tweetal. Piet Römer (Dirk) krijgt op straat dagelijks te horen dat hij zijn arme vader niet zo hard moet aanpakken. En als Stiefbeen, gespeeld door Rien van Nunen, een partij van drieduizend kunstgebitten niet kwijtraakt, komen bij de NCRV tientallen brieven binnen van mensen die wel een setje willen overnemen: "Ik zou graag een gebit van u kopen. Bovengebit met vier tanden, ondergebit moet iets groter zijn."

Publieksprijs

Tot 1961 kende het Prins Bernard Fonds jaarlijks een prijs toe aan het beste televisieprogramma. Toen de stichting daarmee stopte, riepen televisierecensenten de Zilveren Nipkowschijf in het leven. Televizier stelde daar in 1964 een publieksprijs tegenover. Op initiatief van hoofdredacteur Rein van Rooy hield het omroepblad een enquète onder de lezers. Daarbij kwam Stiefbeen en zoon als populairste programma uit de bus: de eerste winnaar van de Gouden Televizier-Ring was een feit. 

Snip & Snap

Willy Walden en Piet Muyselaar, alias Snip & Snap, reikten de Ringen uit aan de hoofdrolspelers in het Internationaal Cultureel Centrum in Amsterdam. De acteurs waren fan van het komische duo en hadden zelf om hun aanwezigheid gevraagd.

Zilveren Televizier-Ring

Stiefbeen en zoon was gebaseerd op de Engelse comedyserie Steptoe & Son en liep van 1963 tot en met 1967. Een comeback in kleur was in 1971 geen succes. Vertaler/bewerker Jaap van de Merwe en regisseur Max Douwes kregen hetzelfde jaar een Zilveren Televizier-Ring. Het was voor het eerst en voor het laatst dat deze onderscheiding werd vergeven.

Drie keer goud

Piet Römer, toen een 'broekie', mocht de trofee later nog tweemaal komen ophalen: voor zijn rol van barkeeper Kootje in 't Schaep met de 5 Pooten (1970) en van inspecteur De Cock in Baantjer (1997).

"Heerlijk gegeten"

Rien van Nunen speelde destijds niet alleen voddenboer, hij was ook burgemeester in Swiebertje (1962 - 1969). En volgens de overlevering kwam het wel eens voor dat hij na de maaltijd in een restaurant een ober aanschoot met de mededeling: "Zeg maar tegen de kok dat Stiefbeen heerlijk heeft gegeten." Daarna verliet hij de zaak, zonder een spier te vertrekken en zonder te betalen. Hij overleed in 1975 op 62-jarige leeftijd. Piet Römer stierf in 2012 op 83-jarige leeftijd.

Een interview met Piet Römer over Stiefbeen en zoon leest u hier.

Lees ook:
Piet Römer overleden (2012)
Winnaar Ring 1970: 't Schaep met de 5 Pooten
Winnaar Ring 1997: Baantjer

Winnaar 1965 >
One Man Show Toon Hermans

Meer over