Spoilers!

Komende week in GTST: Ludoloze levens en het jankjubileum

24 September 2020 20:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met het nieuws dat de kustwacht de zoektocht naar de vermiste Ludo staakt.

De Sanders stress

De familie Sanders reageert elk op z’n eigen manier op het nieuws. Janine grijpt elk greintje hoop aan en Nina probeert zich groot te houden terwijl ze van binnen stuk gaat van verdriet. Daan doet zijn best z’n schoonfamilie zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar als agent kan hij ook niet zomaar alles prijs geven.

Toch is hij bereid te regelen dat Janine naar Valentijn toe kan in de gevangenis. Inmiddels is hij door Alex de Boer officieel in staat van beschuldiging gesteld van zowel de diefstal van L’Absence als de verdwijning van Ludo. Eenmaal in de verhoorkamer met zijn oma kan Valentijn het niet nalaten z’n keuzes te verdedigen. Janine weet niet wat ze hoort en vergelijk hem met z’n vader Nick: ook 0 verantwoordelijkheidsgevoel. Boos beent ze weg, maar niet voordat ze Valentijn toewenst lang in de cel te belanden als Ludo niet boven water komt.

Janine krijgt nog een andere onaangename verrassing als Daan voor de deur staat met L’Absence. Valentijn bleek het doek bij zich te hebben aan boord en nu de politie het niet meer nodig heeft voor het onderzoek, mag het terug naar de rechtmatige eigenaar. Janine weet niet zo goed wat ze met het beladen kunstwerk aan moet. Ze vraagt Daan officieel naar buiten te brengen dat L’Absence op zee is verloren om zo eindelijk van Richard van Nooten af te zijn. Maar die laat zich niet zomaar afpoeieren.

Richard heeft staan posten bij huize Sanders en zag dat Daan langskwam met een schilderij. Al snel staat hij bij Janine binnen en hij gelooft niets van haar claims dat L’Absence op de zeebodem ligt. Hij biedt opnieuw aan om het doek voor het volle pond over te kopen, maar Janine wil niets van hem weten en laat Leon hem wegsturen.

Daarop besluit Richard een hele andere tactiek te proberen. Hij zoekt Leon op in de Rozenboom en biedt hem een baan aan in zijn organisatie. Leon reageert kwaad, maar het lijkt precies de reactie waar Richard op hoopte.

Bings boodschap

Bing doet ondertussen moeite om door te gaan met zijn leven nu het niets meer kan worden tussen hem en Nina. Hij laat zich zelfs verleiden door Julian die aanbiedt matchmaker te spelen op Flekslove. Julian stelt een aantal mogelijke matches voor Bing samen, maar voor het tot een serieus contact kan komen met ene Letitia, krijgt hij het nieuws te horen van Ludo’s vermissing.

Hij kan het niet laten Nina een berichtje te sturen en al snel staat ze voor zijn deur. De twee oud-geliefden hebben geen geheimen voor elkaar en Nina is opgelucht dat ze eindelijk haar verhaal kan doen. Ze geeft toe geen idee te hebben hoe ze het Nola moet vertellen dat haar opa misschien wel is verdronken. Bing biedt aan de kinderen samen op de hoogte te brengen van het vreselijke nieuws.

Dat is geen onverstandig besluit, want Nina komt er in haar eentje echt niet uit. Bing springt bij en vertelt zo pijnloos mogelijk dat opa op zee is vermist en dat mama en oma daarom bezorgd zijn. In al haar kinderlijke onschuld probeert Nola haar moeder gerust te stellen: het komt wel goed, want opa kan goed zwemmen. Naderhand drinken Nina en Bing een kop thee en voelt het bijna weer als vanouds.

Anton in de rats

Het nieuws dat zijn beste vriend waarschijnlijk dood is, hakt er ook flink in bij Anton al doet hij zijn best dat niet te tonen. Maar dat hij niet zichzelf is, blijkt wel als hij tijdens het spreekuur volledig uit z’n slof schiet bij Judith Schoof. Ze is weer terug om te klagen over vage pijntjes en Anton besluit dat ze nu toch maar een MRI-scan moet laten maken.

Hierdoor schiet ze volledig in de stress: zo’n scan is alleen voor ernstig zieke mensen. Als Anton haar niet gerust weet te stellen, begint ze te hyperventileren maar daar heeft hij helemaal geen tijd voor. Hij poeiert haar keihard af als ze vraagt om kalmeringstabletten en slaat zelfs de deur van de praktijk in haar gezicht dicht. Geen goede beurt, vindt ook Amir als Linda hem heeft bijgepraat. Hij biedt aan de praktijk voorlopig waar te nemen zodat Anton het nieuws rond Ludo rustig kan verwerken.

Antons manier van verwerking is echter golf op televisie kijken en daar heeft Linda geen zin in. Ze gaat naar De Koning waar Judith zichzelf vol zit te gieten. Ze vreest dat haar einde nadert en neemt ’t er nog lekker van. Linda doet gezellig met haar mee tot ze diep in de nacht laveloos samen in huize Bouwhuis staan.

Anton is absoluut niet te spreken over Linda’s gedrag, niet in de laatste plaats omdat het uiterst onprofessioneel is om zo met patiënten om te gaan. Maar Linda laat zich niet de les lezen: zij is óók bezorgd om Ludo en dit is haar manier van afreageren. Daarbij vindt ze Judith gewoon aardig. Zo aardig zelfs dat ze de volgende dag met Judith meegaat naar het ziekenhuis om haar morele steun te bieden tijdens de MRI-scan. Anton vindt het alle perken te buiten gaan, zeker als Judith naderhand ook nog eens bloemen stuurt.

Valentijn in de lik

Valentijn is de wanhoop nabij na het gesprek met Janine en wil graag zijn excuses maken. Als Lucas langskomt om wat spullen te brengen, smeekt hij zijn neef om te vragen of ze nog eens op bezoek komt. Maar Janine heeft daar absoluut geen behoefte aan en laat Valentijn zonder pardon vertrekken naar het huis van bewaring. Die kennis breekt de puber. Hij zweert helemaal niks meer te maken te maken te willen hebben met wie dan ook uit Meerdijk.

Jojo is alleenzaam

Nu duidelijk is dat Ilyas binnenkort een jaar voor zijn studie naar Australië vertrekt, doet Jojo alles om hun laatste tijd samen zo leuk mogelijk te maken. Zo stelt ze een ‘survivalpakket’ samen, inclusief fotoboek van al hun mooie herinneringen.

Ilyas vindt het prachtig, maar het herinnert Jojo onbedoeld nog meer aan hun naderende afscheid en het feit dat alle mensen van wie ze houdt haar in de steek laten. Zowel haar beide ouders als haar oma lieten Jojo aan haar lot over, Rover vertrok en nu dus ook Ilyas. Ze probeert zich te vermannen en doet of er niks aan de hand is, maar Ilyas is diepgeraakt. Later die avond staat hij voor haar deur met een verrassing: hij wil dat ze meegaat naar Australië.

Het jonge verliefde paar is helemaal in de wolken en begint druk plannen te maken. Jojo is klaar om een studiebeurs aan te vragen en Meerdijk te verruilen voor een leven down under. Maar dan komt de realiteit om de hoek kijken. Ilyas’ broer Marwan herinnert hem er fijntjes aan dat de familie veel geld heeft betaald zodat hij kan studeren in het buitenland en meisjes zijn een afleiding. Zeker als die relatie ook nog eens geen toekomst heeft omdat Jojo niet Marokkaans is. Marwan vergelijkt meisjes als Jojo met knakworsten: ze zijn heerlijk en je mag er van snoepen, maar uiteindelijk past het toch niet in je cultuur. Ilyas stribbelt eerst tegen, maar buigt naar de wil van zijn familie en trekt het aanbod weer in.

Demi’s nieuwe liefde

Maar Marwan volgt zijn eigen advies ook niet echt op als hij deze week via Smoellaria contact krijgt met Dominique, een knap, Nederlands meisje van 18 dat hem wel ziet zitten. Al snel hebben ze vurig app contact, maar Marwan heeft geen idee dat Dominique eigenlijk de 13-jarige Demi is.

Dankzij Jojo kwam de brugpieper achter zijn bestaan en ze is spontaan verliefd op hem geworden. Als blijkt dat hij into haar online alter ego is, zit Demi helemaal op een roze wolk. Zijn voortdurende stroom complimentjes geven haar zelfvertrouwen en dat kan ze goed gebruiken, want op school zet Milou haar treitercampagne voort.

Demi durft thuis eindelijk aan Julian te vertellen dat Milou gedreigd heeft Dolly wat aan te doen als ze niet voor haar steelt. Julian besluit daarop discreet haar decaan in te lichten en vraagt haar om Saskia er voorlopig buiten te houden. Milou is woedend als de decaan haar aanspreekt en confronteert Demi in het trappenhuis van de school. Nu ze geklikt heeft, gaat Dolly er zeker aan. In paniek laat Demi haar plaaggeest struikelen. Milou valt van de trap en blijft roerloos liggen.

Het is mij… Arnie

Ludo’s verdwijning heeft ook impact op Laura die onbedoeld terug moet denken aan de tijd dat haar zoon Arnie spoorloos verdween na een vliegtuigongeluk in Venezuela. Ze is helemaal uit haar doen en dat merkt ook Robert als hij haar toevallig aan de telefoon krijgt. Hij is toevallig onderweg naar een wijnbeurs en besluit in Meerdijk te stoppen waar hij zijn ex bij het graf van hun kinderen aantreft.

Laura beweert okay te zijn, maar ze kan haar emoties amper bedwingen. Ergens heeft ze al die jaren toch hoop gehouden dat Arnie nog leeft. Ze gaat echter stug door met de dagelijkse dingen: ze had beloofd op Wolf te passen en dat is precies wat ze doet. Maar tijdens de oppasbeurt krijgt ze tot haar grote verbijstering een belletje van Arnie.

Laura hoort met open mond aan hoe Arnie haar bedankt voor het feit dat zij en Robert zulke fijne ouders waren en dat hij wil dat ze doorgaat met haar leven. Ze moet stoppen met hopen en gelukkig worden. Laura weet niet goed of ze het gedroomd heeft of dat ze lijdt aan waanbeelden. Maar de boodschap van ‘Arnie’ is wel overgekomen. Later die dag keert ze met Robert terug naar het graf om de boel schoon te maken. Voor het eerst lijkt ze vrede te hebben met de situatie.

Janines baardige verrassing

Aan het eind van de week krijgt Janine slecht nieuws van Daan: de kustwacht heeft het zoeken gestaakt. Er is gezien de omstandigheden een minimale kans dat Ludo nog in leven is. Janine besluit het keiharde nieuws direct te omarmen: het is zoals het is, hij komt nooit meer terug. Ook als Anton probeert op haar in te praten, blijft ze onvermurwbaar.

Anton maakt zich zorgen om Janine en seint Linda in die samen met Laura en Robert langskomt om met haar te praten. Janine zit er eigenlijk helemaal niet op te wachten en reageert fel op de lief bedoelde woorden van Laura die meent dat ze hoop moet houden. Uiteindelijk zitten de drie vriendinnen hartsgrondig een potje te grienen.

Eenmaal alleen probeert Janine een beetje bij zinnen te komen, tot ze lawaai in de manege hoort. Als ze kijkt waarom de paarden zo onrustig zijn, ziet ze tot haar blije verrassing Ludo staan. Maar net als ze op hem af wil rennen, blijkt hij een waanbeeld. Ze is hem echt nog niet vergeten.

En verder: Bings wachtwoord voor alles is vier keer 0, Julian en Saskia doen 't stiekem achter de bank en bijna-peuter Max-Ravi heeft handen als kolenschoppen.

Meer over