De blijvende erfenis van Janis Joplin in Little Girl Blue

Toen Janis Joplin in 1970 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis, was ze al een legende. Een halve eeuw later spreekt ze nog steeds tot de verbeelding, zo blijkt in deze documentaire van regisseur Amy Berg.
Bijna een halve eeuw na haar dood spreekt Janis Joplin nog steeds tot de verbeelding. De rockzangeres met de rauwe, unieke stem stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. In 2015 maakte regisseur Amy Berg de intieme documentaire Janis: Little girl blue over haar leven. In dit met hits doorspekte muzikale portret toont Berg hoe gevoelig en kwetsbaar Joplin was, ook al deed ze zich op het podium vaak voor als de ontembare rockchick. Die andere kant van Janis komt in beeld via passages uit haar persoonlijke correspondentie, waaruit blijkt dat haar bestaan was getekend door hevige gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Daarnaast laat Berg zien dat Joplins oeuvre een blijvende inspiratiebron is voor vrouwen over de hele wereld.

Drank en drugs

Ook al vond Janis de dood door een overdosis, volgens muzikanten die haar persoonlijk kenden had ze de stimulerende middelen niet nodig om te kunnen optreden. Ze greep naar drank en drugs vanwege het zwarte gat ná het optreden. Alleen op het podium voelde Joplin zich veilig en kon ze echt volledig zichzelf zijn. In de muziekwereld was ze niet langer het excentrieke buitenbeentje, maar waardeerden mensen haar om wie ze was.

Meer over:

Reageren