De Toscaanse boerenkool van Beatrix

De Italiaanse streek Toscane in het midden van het land spreekt tot de verbeelding. Is het niet als vakantiebestemming - met steden als Florence, Siena en Pisa - dan is het wel als kleurvariant in de verfwaaier of als basis voor je nieuwe inrichting.

Toscane was de regio waar de Italiaanse Renaissance wortelschoot, met dank aan de De Medici's, Dante, Machiavelli, Leonardo da Vinci en Petrarca. Het contrast is er groot: bergen en zee, kleine dorpjes en grote steden. Maar de lijm die alles verbindt en samenhoudt, is de fenomenale Toscaanse keuken. De natuurlijke rijkdom van Toscane staat daarin centraal, met de nadruk op eenvoud en trots op de streek. Goed eten spreekt voor zichzelf, aldus de bewoners.

Recepten
In deze aflevering van Food lover's guide to the planet deelt een Toscaanse grillmeester zijn geheimen, terwijl de bakker de kunst van het zoutloze Toscaanse brood verfijnt. Op de koop toe een simpel recept voor Toscaanse boerenkool. En wij maar denken dat dat typisch Hollands was. Geen wonder dat onze koningin een eigen optrekje heeft in deze Italiaanse regio!

Reageren